h

Blog

6 juni 2024

Belastingbom: Hoge Raad veegt opnieuw belasting op vermogen van tafel, miljardenstrop dreigt

Foto: Bas Kijzers / Rijksvastgoedbedrijf

Donderdag 6 juni is een rampdag voor staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscale Zaken. De Hoge Raad maakte korte metten met de tijdelijke belasting op vermogen, de zogenoemde noodoplossing. Dit betekent dat de Belastingdienst miljoenen belastingaanslagen opnieuw moet beoordelen. Een monsterklus die niet alleen de mankracht van de Belastingdienst uitput, maar de overheid ook miljarden euro's aan herstelbetalingen zal kosten. De nieuwe coalitie begint zijn regeerperiode al met een gigantisch begrotingsgat.

Lees verder
8 februari 2024

Column: "Rechtszaak tegen glyfosaat en een knoop in pesticidenplannen"

Door: Mart Smit, woordvoerder Natuur & Milieu

Foto: Laura Arias

De grote rechtszaak tegen glyfosaat is begonnen! Dit is Europa's meest gebruikte en schadelijke herbicide, en nu staat het voor de rechter. Experts van Pesticide Action Network (PAN) Europe en hun partners hebben hun kerstvakantie besteed aan het voorbereiden van deze complexe zaak. Het was cruciaal dat het eerste bezwaar volledig was, omdat er later geen nieuwe argumenten meer kunnen worden toegevoegd. Het is verbazingwekkend hoeveel schendingen van de EU-wetgeving en het terzijde schuiven van wetenschappelijk bewijs zijn ontdekt.

Lees verder
2 februari 2024

Over mijn laatste raadsvergadering: leefbaarheid Sluiskil, huisjesmelkerij en huisvesting arbeidsmigranten

Foto: SP
De tijd vliegt voorbij
Het was voor mij een eer om donderdagavond 1 februari voor de laatste keer in de raad het woord te mogen voeren voor het laatste bespreekstuk dat die avond op de agenda stond. Om gezondheidsredenen heb ik moeten besluiten om het fractievoorzitterschap over te dragen.
 
Mijn collega Sonja Mulleman is inmiddels door het dagelijks bestuur van de SP benoemd tot plaatsvervangend fractievoorzitter.  
 
Het is bijzonder hoe snel de tijd is voorbijgegaan sinds mijn maidenspeech op 9 november. Donderdagavond markeerde mijn laatste toespraak als tijdelijk raadslid, en ik zat hier met een onverminderde toewijding aan het welzijn van onze samenleving.
 
In mijn maidenspeech heb ik benadrukt dat het onze taak als volksvertegenwoordiger is om de bestaanszekerheid in onze samenleving te waarborgen en open te staan voor de problemen en uitdagingen die onze inwoners ondervinden. Helaas moet ik constateren dat de geluiden van inwoners die zich niet gehoord voelen, nog steeds onze oren bereiken. Het lijkt erop dat het algemeen belang soms boven het belang van onze inwoners wordt geplaatst.
Lees verder
15 januari 2024

Zorgalarm: De kritieke noodsituatie in de Zeeuwse acute zorg dreigt

Foto: Mart Smit
In het pittoreske Zeeland, waar de zilte lucht de neusgaten vult en de horizon gevuld is met uitgestrekte polders, dreigt een donkere schaduw over de gezondheidszorg te vallen.
 
De alarmbellen luiden als nooit tevoren, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoekt de mogelijkheden om de Spoedeisende Hulp in Goes en Terneuzen te sluiten. Het lijkt erop dat het Ministerie en de Minister die verantwoordelijk zijn voor dit besluit de cruciale boodschap niet begrijpen: elke minuut telt, vooral in noodsituaties.
 
De plannen om de Spoedeisende Hulp in zowel Goes als Terneuzen te sluiten, roepen terecht de nodige kritiek op. De slogan "Als elke minuut telt" lijkt opeens een cynische bijklank te krijgen in een provincie waar elke minuut binnenkort van levensbelang kan zijn.
Lees verder
23 december 2023

De Lucratieve Nachtrust van Commerciële Jeugdzorg: Een Duister Verhaal van Geld boven Zorg

Foto: icon ade
In de schaduw van de samenleving schieten commerciële jeugdzorgaanbieders als paddenstoelen uit de grond. Een nacht jeugdzorg met slaapplaats blijkt niet alleen een plek voor kwetsbare jongeren om tot rust te komen, maar ook een goudmijn waar het duisterste aspect van kapitalisme zich manifesteert. De prijs die betaald wordt voor een veilige slaapplek overstijgt soms die van een vijfsterrenhotel. Het lijkt erop dat de zorg voor onze jeugd niet langer een roeping is, maar een lucratieve handelswaar.
Lees verder
7 oktober 2023

LANDBOUW, STIKSTOF, BIODIVERSITEIT, GEBRUIK VAN PESTICIDEN: AARDE, BOER EN CONSUMENTEN VERDIENEN BETER

Brief verzonden aan Ministers Adema, Heijnen, Jetten, Kuipers en van der Wal

Nederland is in staat van algehele crisis. Waar het met name mis is gegaan is het Neoliberale zwalk beleid in Den Haag, waardoor meer invloed en macht is gegaan naar het kapitalisme. Winst maken is belangrijker dan de mens. Het vertrouwen in de overheid is verdwenen. Het wordt tijd dat er de juiste keuzes worden gemaakt en dat zal zeker pijn doen. Komen partijen er zelf niet uit? Laat het dan over aan de inwoners van Nederland over om een besluit te nemen met een correctief bindend referendum. Nu de Mensen.
Lees verder
14 februari 2023

Krijgen we de "Paarse krokodil en de eend uitgeroeid"? 

Foto: SP
Het probleem zit in het 'systeem', door de automatisering is de afgelopen decennia een probleem ontstaan dat mensen bij organisaties niet meer nadenken. Mensen moeten zich aanpassen aan 'het systeem'. Ik ben van mening en vele met mij dat 'het systeem' aangepast moet worden aan de mensen en de behoefte. 
(Door: Mart Smit)
Lees verder
15 november 2021

Afval scheiden doe je zo

KLIMAAT column door: Mart Smit

Lees verder
2 april 2018

Waar is de KRIMPPOT????

Waar is de krimppot???                

Lees verder

U bent hier