Zonnige Tomatentaart a la Mart – De Zomersensatie!
18 maart 2025
Zonnige Tomatentaart a la Mart – De Zomersensatie!

Wat heb je nodig?
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg (uit de koelkast, niet uit de afgrond van je vriezer uit 2019)
- 750 gram tomaten in alle kleuren van de regenboog (cherry’s, wilde tomaatjes, of gewoon wat je hebt liggen)
- 4 takjes tijm (gerist, dus zonder takjes, tenzij je van knagen houdt)
- 2 eieren (of 4 als je extra proteïne wilt… oeps, foutje in het originele recept!)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt en bereid om je adem vijandig te maken)
- 3 takjes basilicum (ook gerist en gehakt – gooi niet per ongeluk de steeltjes in de taart)
- Snuf zout en peper (uit je keukenkastje of gewoon stiekem van je buurman geleend)
Keukenchaos & Bereidingswijze
- Voorbereiding
Verwarm je oven alvast voor op 200°C. Je weet hoe het gaat: je denkt “Oh, dat doe ik straks wel” en ineens sta je met een bakblik vol deeg te wachten als een ongeduldige pizza. - Deeg met pit
Bekleed een taartvorm met bakpapier en leg daar liefdevol het bladerdeeg in. Druk het een beetje aan, alsof je een slapende kat aait. Bak dit alvast 5 minuten voor in de oven – niet langer, anders wordt het krokant nog voordat je het gevuld hebt! - Ei-gekte Klop de eieren los in een kom alsof je een wedstrijd ‘Wie maakt de luchtigste omelet?’ probeert te winnen. Voeg basilicum, knoflook, tijm, peper, zout en de helft van de tomaten toe. Die tomaten prak je fijn tot pulp – denk aan een stressbal op een slechte dag.
- Deeg inspectie
Haal de taartbodem uit de oven. Is ‘ie een beetje bol gaan staan? Prik hem dan even door met een vork (denk aan een ninja die stil en strategisch te werk gaat). Laat de randjes met rust, die verdienen hun moment van glorie. - Opbouwen als een architect
Schenk een beetje meer dan de helft van het eiermengsel in de taartvorm. Beleg vervolgens in een charmant dakpansgewijs patroon met de kleurrijke tomaten. Wissel af: rood, geel, oranje, groen – alsof je een tomatenregenboog maakt. Maal er wat peper over en giet het laatste beetje eiermengsel erover. - Gouden finale
Zet de taart terug in de oven en bak ongeveer 15 minuten, of tot het ei gestold is en de korst een jaloersmakende goudbruine kleur heeft. (Probeer ondertussen niet elke 30 seconden door het ovendeurtje te gluren.) - Smullen!
Laat de taart even afkoelen, snijd hem in smalle punten en serveer alsof je een sterrenchef bent.
Gouden Tips van Mart:
Wil je het nóg lekkerder maken? Rasp er wat Parmezaanse kaas door het eimengsel. Of nog decadenter: leg er wat plakjes mozzarella bovenop voordat je hem de oven inschuift. Oh, en serveer er een frisse caprese-salade bij, dan voel je je meteen alsof je op vakantie in Italië bent.
Eet smakelijk, en vergeet niet je gasten te laten denken dat je dit recept zélf hebt bedacht!
- Zie ook:
- mr. Mart Smit
Reactie toevoegen