h

PFAS

Het PFAS dossier staat bij de SP, zowel in de Tweede Kamer, de Provinciale Staten en lokale afdeling op de agenda. 

Wij hebben diverse acties gevoerd, waaronder de actie tegen het ontpolderen van de Hedwigepolder. 

De Hedwigepolder kunnen we helaas niet meer redden, omdat het besluit door de minister in 2022 is genomen. 

Waarom maken wij ons zo druk over PFAS? 

De impact van PFAS op de volksgezondheid is groot, het is namelijk kankerverwekkend. 

Gelukkig blijft de journalistiek spitten in het dossier en wordt zo nu en dan iets bekend wat nog niet openbaar is. 

Ook de SP Terneuzen blijft nieuws en ontwikkelingen volgen op dit dossier. 

20 oktober 2023

De gevaren van PFAS in de doofpot

Foto: BNN Vara
Het zit in ons bloed, in ons eten, in ons drinkwater, in de lucht en in onze wateren: PFAS. Zembla onthulde afgelopen juni dat Chemours/DuPont in Dordrecht al 30 jaar geleden wist dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuilden met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS. Het OM start nu naar aanleiding van de onthullingen van Zembla een strafrechtelijk onderzoek naar het chemiebedrijf. In een nieuwe YouTube-serie legt Zembla je precies uit hoe het onderzoek is gedaan en wat ze ontdekten. Lees verder
13 oktober 2023

Succes: Chemours moet gaan betalen voor PFAS-vervuiling

Foto: SP
De regering moet Chemours aansprakelijk stellen voor de kosten van de PFAS-vervuiling die zijn veroorzaakt door het bedrijf. En motie van de SP en de PvdD die dit moet regelen is aangenomen. Bijvoorbeeld kosten voor onderzoek en bodemvervuiling. Dit is een doorbraak in de aanpak van grote vervuilers. Niet langer bepalen, maar betalen!

Wekelijks wordt er actiegevoerd bij Chemours, door onder andere de SP in Dordrecht. Zonder hun inzet was er veel minder aandacht geweest voor de PFAS-vervuiling van Chemours.

Lees verder

Massale aangifte tegen chemiebedrijf Chemours

Foto: © ANP
Advocaat Bénédicte Ficq doet maandag 4 september 2023 namens ruim 2.600 mensen aangifte tegen chemisch bedrijf Chemours in Dordrecht. Zij beschuldigen de leidinggevenden van de fabriek ervan jarenlang met opzet giftige stoffen te hebben geloosd. Lees verder
14 februari 2023

'Werkwijze Indaver vormt gevaar voor verspreiding giftige PFAS-stoffen'

Indaver vernietigt niet alle PFAS-stoffen en daarom maakt het RIVM zich zorgen over de afvalverwerking van het Vlaamse bedrijf. Televisieprogramma Zembla heeft een niet openbaar advies in handen van het RIVM aan de Nederlandse overheid, waarin staat dat de werkwijze van Indaver 'een gevaar' vormt voor de verspreiding van giftige stoffen naar de omgeving.

Lees verder
14 februari 2023

Provincie Zeeland: "Meld schade PFAS"

Provincie Zeeland roept mensen en bedrijven op om zich te melden wanneer ze denken financiële schade te hebben ondervonden door PFAS. De provincie wil op die manier een beeld krijgen van de schade die in Zeeland is ontstaan door de chemicaliën. Het is nog niet zeker of die verliezen ook echt vergoed worden.

Lees verder
23 mei 2022

Geslaagde actie bij de Hedwigepolder

Het was een zeer geslaagde actie. Heerlijk weer, verkeersregelaars, EHBO-medewerkers, eten en drinken, stoelen voor mensen die niet lang konden staan, een dixie en uiteraard mocht de SP-Soepauto niet ontbreken. Statenleden en gemeenteraadsleden van partijen van links tot rechts uit heel Zeeland, wethouders, mensen van het waterschap, mensen van allerlei maatschappelijke organisaties en Belgen waren gekomen om de actie te ondersteunen. Ze vormden samen met de bewoners uit de regio een lang lint om het vervuilde water tegen te houden.

Lees verder
24 april 2022

PFAS mag niet in de Hedwigepolder terechtkomen !

Het oostelijk deel van de Westerschelde is zeer ernstig vervuild met PFAS. Zo erg dat de vis die daar leeft bijna 1000x de grenswaarde in het bloed heeft. Het ziet ernaar uit dat het water in de buurt van de Hedwige het hoogst gemeten PFAS-gehalte ooit ter wereld heeft.

Lees verder

U bent hier