h

'Werkwijze Indaver vormt gevaar voor verspreiding giftige PFAS-stoffen'

14 februari 2023

'Werkwijze Indaver vormt gevaar voor verspreiding giftige PFAS-stoffen'

Indaver vernietigt niet alle PFAS-stoffen en daarom maakt het RIVM zich zorgen over de afvalverwerking van het Vlaamse bedrijf. Televisieprogramma Zembla heeft een niet openbaar advies in handen van het RIVM aan de Nederlandse overheid, waarin staat dat de werkwijze van Indaver 'een gevaar' vormt voor de verspreiding van giftige stoffen naar de omgeving.

Het RIVM komt tot die conclusie na de uitzending van Zembla waaruit bleek dat Indaver heel veel onverbrande PFAS door de schoorsteen uitstoot. Die PFAS-deeltjes komen allemaal in het milieu terecht. Het RIVM concludeert op basis van gegevens van de Vlaamse instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) dat in de rookgassen die bij Indaver uit de pijp komen, volledige PFAS-stoffen zijn aangetroffen.

Het RIVM noemt de VITO-gegevens "opmerkelijk" en vervolgt dat het daarmee duidelijk wordt dat de PFAS-stoffen "niet worden vernietigd" in de oven van Indaver.

Europees verbod PFAS

Op 7 februari hebben vijf Europese landen (Nederland, Denemarken, Duitsland, Denemarken en Zweden) een Europees verbod voor tienduizend soorten PFAS aangevraagd in Brussel. Nog nooit eerder is er zo'n groot stoffenverbod aangevraagd.

Bron: Omroep Zeeland / Zembla 

Reactie toevoegen

U bent hier