De Wensportefeuille van Woongoed (en van de Gemeente)
De Wensportefeuille van Woongoed (en van de Gemeente)
Geen woord over de bewoners (veelal huurders) die bijzonder afhankelijk zijn van wat de woningcorporatie met hun woning wil doen.
Op de vraag “Is het college van B&W bekend met het voornemen om sociale huurwoningen te slopen in Sas van Gent?” wordt een antwoord gegeven waarbij je meteen zou denken (als je niet beter wist) dat ze echt “terloops” gepraat hebben over de sloop van de Witte Wijk. Het antwoord dat door de portefeuillehouder gegeven wordt is “Ja. In Sas van Gent is er een interactie betreffende de ontwikkelingen in de Witte Wijk en de ontwikkelingen van de supermarkten. Sloop is mede daarvan afhankelijk”
Punt 1 : “Er is een interactie betreffende….”. Lijkt het niet eerder op een goede samenwerking om de WENSPORTEFEUILLE van Woongoed en de wensen van de Gemeente Terneuzen tot stand te brengen, resulterend in het rapport “Prestatieafspraken 2018 Gemeente Terneuzen” (link hieronder).
https://www.woongoedzvl.nl/fileadmin/user_upload/Over_Woongoed/beleidsst...
Punt 2 : Lees je bovenstaand rapport, dan zie je dat de sloop van de Witte Wijk NIET afhankelijk is van of de AH ergens anders wordt gevestigd of niet. De “rotte kies” (zoals de Gemeente het noemt) willen ze niet zien ontstaan als de AH de binnenstad verlaat, en DAN zullen er op die gewezen AH-grond levensloopbestendige woningen gebouwd worden. Dat heeft de gemeente afgesproken met Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. De sloop van de Witte Wijk staat vast en los van vertrek van AH of niet, iets wat wethouder van Hulle suggereert in zijn antwoord door te stellen : “Sloop is mede daarvan afhankelijk." Je kunt dus begrijpen dat je gerust mag lezen….
- A : De levensloopbestendige woningen komen er als de AH vertrekt uit de binnenstad omdat er anders een braakliggend terrein in de binnenstad ligt.
- B : De Witte Wijk moet gesloopt worden.
https://www.terneuzen.nl/bis/Raadsvragen
De mens ?
OK, die krijgt ergens een nieuwe duurzame woning terug waarvan de huurprijs alle kanten op kan, aldus een goed geïnformeerde portefeuillehouder: “Huurders worden begeleid naar een woning van hun keuze die een huurprijs heeft die hoger kan zijn, lager kan zijn of gelijk in huur kan zijn. De huurprijs staat in verhouding tot de geboden kwaliteit. Woongoed houdt zich aan de regels.” (Best wel humor, lagere huurprijs in een nieuwe hoge-kwaliteits-woning).
Als we even terug in de tijd gaan dan zien we dat zowel Woongoed als Clavis PRESTATIEAFSPRAKEN aangeboden hebben aan de Gemeente op 30 juni 2017. Een overleg kwam tot stand teneinde afspraken te maken over de uitvoering van het in de gemeente geldende volkshuisvestingsbeleid.
Woongoed heeft een WENSPORTEFEUILLE waarin een prestatiethema 2018 geformuleerd werd : “Verkoop van corporatiewoningen”. Voordat Woongoed de definitieve WENSPORTEFEUILLE opstelt zal ze advies inwinnen bij de gemeente. Samen streven ze naar een definitief conceptvisie van de WENSPORTEFEUILLE, een manier om te komen tot de gewenste WONINGVOORRAAD waarin sloop, sloop-beheer en sloop nieuwbouwprojecten zijn opgenomen, in samenspraak met onze gemeente Terneuzen. Het is een samenwerkingsverband dat goed loopt, immers er zijn reeds gesprekken gaande over sloop/nieuwbouwprojecten tot en met 2022.
Past volledig in het kader van de Herstructureringsprojecten waarbij Woongoed sloopt en minder woningen terugbouwt. ( Een project waar de Provincie aan meewerkt. Ze vertrekt immers subsidie aan de Woningbouwvereningen voor ieder huis dat ze NIET terugbouwen.) En het past in het kader van slopen en de vrijkomende panden verkopen als vrije kavels, het prestatiethema 2018 van Woongoed.
Als de vraag dan gesteld wordt : “Is het college bereid zich uit te spreken voor het terugbouwen van tenminste evenveel woningen van gelijke prijs en kwaliteit wanneer er in de kern wordt gesloopt?” Dan kunnen we het antwoord al raden… “Nee, E.e.a. heeft te maken met vraag en aanbod (marktwerking).”
Zowel in Sluis als in Terneuzen heeft Woongoed Zeeuws-Vlaanderen veel sloopplannen omdat de bevolkingsaantallen in Sluis en Terneuzen teruglopen. In Sluis worden tussen 2017 en 2021 144 nieuwe woningen gebouwd en 211 gesloopt.
- Maar wat als de Belgen massaal naar Sas van Gent trekken om er te gaan wonen? De krapte op de woningmarkt in en rondom Gent was reeds onderwerp in de kranten.
- En wat als de geplande uitbreiding van DOW een mega instroom van woningzoekenden met zich meebrengt? Kan de gemeente Terneuzen daarop inspelen, en kunnen de gemaakte afspraken om dergelijke invloeden teruggedraaid worden ?
-
En wat heeft de gemeente Terneuzen gedaan om de belangen van de zittende huurders in de Witte Wijk te waarborgen? Want zoveel is zeker..... DE GEMEENTE TERNEUZEN GAAT WEL DEGELIJK OVER DE WENSPORTEFEUILLE VAN WOONGOED, DUS OVER SLOOP OF GEEN SLOOP.
- En wat als we het voor mekaar krijgen om mensen ZONDER HUIS een huis te geven dat Woongoed wil slopen. Ook Terneuzen kent DAKLOZEN.
Gelukkig neemt de gemeente Terneuzen verantwoordelijkheid op voor goede huisvesting van “verwarde personen”. In het eerste kwartaal van 2018 zal een concept aangeboden worden. Ook het aantal woningen voor jongeren zal bekeken worden aan de hand van gepubliceerde onderzoeksresultaten van het Zeeuws Planbureau.
Heel mooi.
Moet vooral gebeuren.
De WENSPORTEFEUILLE is dan wel op orde en men handelt volgens de regels, maar de belangen van de zittende huurders zijn niet behartigd door onze gemeente.
Naar de mens werd misschien wel geluisterd, maar wens van de mens werd vervangen door de WENSPORTEFEUILLE van Woongoed.
Reactie toevoegen