h

Bevolkingsonderzoek PFAS in Nederland niet en België wel, hoe zit dat?

11 februari 2025

Bevolkingsonderzoek PFAS in Nederland niet en België wel, hoe zit dat?

Waarom geen persoonlijk bloedonderzoek naar PFAS in Nederland?

Door: Mart Smit


PFAS, schadelijke chemische stoffen, zijn overal: in de lucht, het water en de bodem. Vooral in gebieden rondom de fabriek Chemours in Dordrecht en de Westerschelde maken inwoners zich grote zorgen over de gevolgen voor hun gezondheid. In Vlaanderen werd een grootschalig bloedonderzoek uitgevoerd, betaald door de vervuiler. Maar in Nederland blijft een dergelijk onderzoek uit. Waarom?

Politieke inspanningen en verantwoordelijkheden

De SP in Zeeland en Zuid-Holland heeft herhaaldelijk aandacht gevraagd voor PFAS-vervuiling. Ook in Den Haag hebben D66, GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren, in de Tweede Kamer meerdere malen vragen gesteld aan de verantwoordelijke minister.

De provincies Zeeland en Zuid-Holland worstelen met de aanpak van PFAS, maar wat hebben zij concreet gedaan om de gezondheid van hun inwoners te beschermen? En waarom laat de Rijksoverheid de verantwoordelijkheid grotendeels liggen?

Vlaanderen pakt door, Nederland blijft achter

In Vlaanderen konden 13.000 inwoners rond de 3M-fabriek in Antwerpen hun bloed laten testen op PFAS. De kosten werden niet door de bevolking gedragen, maar door de vervuiler. Dit onderzoek leverde waardevolle wetenschappelijke inzichten op, zoals mogelijke verbanden tussen leefstijl en PFAS-bloedwaarden. In Nederland heeft het RIVM wel een onderzoek aangekondigd, maar dat gebruikt bestaande bloed- en moedermelkmonsters. Dit betekent dat individuele inwoners geen inzicht krijgen in hun eigen PFAS-waarden. De vraag is: waarom neemt Nederland niet hetzelfde initiatief als Vlaanderen?

Gevolgen voor mens, dier en milieu

PFAS breken nauwelijks af en hopen zich op in het lichaam, met mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid. Daarnaast heeft PFAS-vervuiling een desastreus effect op de natuur en het milieu. Dieren in en rondom de Westerschelde krijgen het giftige goedje binnen via het water en voedselketens raken verstoord. De overheid heeft de plicht om haar inwoners en het milieu te beschermen, maar blijft vooralsnog achter in actie.

Het belang van een persoonlijk bloedonderzoek

Een persoonlijk bloedonderzoek kan mensen duidelijkheid geven over de hoeveelheid PFAS in hun lichaam. Dit zou inwoners gerust kunnen stellen of juist aanzetten tot verdere maatregelen. Bovendien zou de vervuiler, en niet de bevolking, de kosten hiervan moeten dragen. Waarom wordt dit in Nederland niet opgepakt?

De Rijksoverheid moet verantwoordelijkheid nemen, niet treuzelen, niet polderen, maar tot actie overgaan.

De Nederlandse overheid en de betrokken provincies moeten serieus overwegen om een grootschalig en door de vervuilers gefinancierd bloedonderzoek uit te voeren. Dit zou niet alleen de gezondheid van omwonenden beschermen, maar ook wetenschappelijke inzichten opleveren die helpen bij toekomstige beleidsmaatregelen. Hoe lang moet de bevolking nog wachten op echte actie?

Reactie toevoegen

U bent hier