SP Tomatenjam
SP Tomatenjam
Met een snufje humor en een flinke scheut smaak
De SP heeft in het verleden flink wat potjes tomatenjam uitgedeeld aan de mensen. Veel mensen vonden het zo erg lekker, maar helaas is de tomatenjam nergens te koop. "Waarom is dit spul niet gewoon in de supermarkt te vinden?" Nou, vandaag ga je het zelf maken! Geen zorgen, zelfs als je geen keukenprins(es) bent. Dus trek je schort aan en laten we die jam laten shinen!
Stap 1: Glazen potten steriliseren – want we willen geen schimmelcultuur starten
Neem 3 à 4 glazen potten van ongeveer 300 ml en geef ze een warm bad. Nee, niet in je badkuip, maar in een pan met kokend water. Laat ze daarna uitlekken op een schone theedoek. Niet afdrogen! (De potten moeten niet knuffelig worden met je vaatdoekpluisjes.)
Ingrediënten (het geheim van de SP-keuken, maar dan beter)
- 1 kg tomaten (of 1,5 kg als je geen zin hebt in velletjes en pitjes)
- 1 kg geleisuiker (of een hippe, veganistische pectinevariant)
- 1 citroen (ja, écht een hele – deze is niet optioneel)
- 0,5 theelepel koriander (niet stiekem de hele pot gebruiken)
- 0,5 theelepel gemberpoeder
- 0,5 theelepel komijnzaadpoeder
- 0,5 theelepel foelie (of nootmuskaat – kies je eigen avontuur)
- 1 vanillestokje (of een zakje vanillesuiker, als je wat lui bent)
- 1 à 2 kaneelstokjes (of 1 theelepel kaneel, voor de rebelsen onder ons)
Stap 2: Tomaten voorbereiden – ja, je gaat met die dingen spelen
Ontdoe de tomaten van hun kroontjes (want niemand wil blaadjes in z’n jam) en snijd ze in kleine stukjes. Wil je echt fancy doen? Dompel de tomaten even in heet water om ze te ontvellen. Maar als je denkt: "Ach, ik lust wel een beetje textuur," dan sla je die stap gewoon over.
Stap 3: Toveren in de pan – abracadabra jam!
Doe de tomaten in een grote pan (denk: minimaal 2 liter, geen soepkommen aub). Voeg de geleisuiker toe en roer alsof je een sterrenchef bent. Zet de pan op het vuur, gooi de vanille- en kaneelstokjes erbij, en rasp die citroenschil erover alsof je een kookprogramma presenteert. De citroen is het geheime wapen, dus vergeet die niet – dat zou ongeveer net zo erg zijn als pizzakaas zonder pizza.
Stap 4: Kruidenmagie – geef je keuken een geurmake-over
Meng alle kruiden goed door elkaar en rooster ze kort in een droge koekenpan. (Tip: let op, want ze verbranden sneller dan je aandachtsspanne op een vrijdagmiddag.) Gooi de geroosterde kruiden in je tomatenmengsel en roer alsof je leven ervan afhangt.
Stap 5: Koken, roeren, en je geduld testen
Breng alles aan de kook en blijf roeren – dit is geen moment om je telefoon te checken. Als het kookt, zet je het vuur wat lager en laat je het minimaal 20 minuten pruttelen. Test of de jam goed is door een druppel op een lepeltje te laten vallen. Als het stroperig loopt, ben je geslaagd! Is het nog waterig? Nog even geduld, meesterkok.
Stap 6: De potten vullen – voorzichtig, het is heet!
Schep de jam met beleid in je potten. Draai de deksels stevig dicht en zet de potten op hun kop. (Dit is geen yoga voor jam, maar een truc om ze vacuüm te maken.) Laat ze 30 minuten zo staan en draai ze daarna weer om. Zet de potten op een koele, donkere plek en probeer ze minstens een week met rust te laten. Ja, dat is lastig, maar geloof me, het wachten is het waard.
Tadaa!
Daar heb je het: de mythische SP-tomatenjam, nu nog lekkerder dan het origineel. Smeer het op brood, serveer het bij kaas, of geef een potje cadeau aan die ene buur die altijd je pakketjes aanneemt. Succes gegarandeerd!
- Zie ook:
- mr. Mart Smit
Reactie toevoegen