h

De energierekening in 2024

20 december 2023

De energierekening in 2024

Foto: Colin Behrens
Wijzigingen energierekening 2024.

In 2022 stegen de energieprijzen flink. De overheid heeft maatregelen getroffen om de hoge kosten te compenseren. Vanaf 1 januari 2024 wijzigt een aantal van deze maatregelen. We leggen uit hoe het zit en beantwoorden veel gestelde vragen.

1. Het Prijsplafond verdwijnt.

Een van de bekendste maatregelen is het prijsplafond. Door dit prijsplafond betaal je in 2023 een vaste prijs voor stroom en gas tot een verbruik van 2.900 kWh en 1.200 m3. Vanaf 1 januari 2024 betaal je weer de tarieven uit je contract. Het prijsplafond geldt voor je verbruik tot en met 31 december 2023 en kan dus wel nog zichtbaar zijn op je jaar- of eindrekening. 

Tip: heb je een variabel contract en wil je zekerheid? Sluit dan zo snel mogelijk een vast contract af. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met de SP Hulpdienst.

2. Het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Voor de huishoudens die hiervoor in aanmerking komen, betaalt het Tijdelijk Noodfonds Energie een gedeelte van de energierekening. Je kon je hiervoor inschrijven tot en met 5 mei 2023. Ook komende winter blijft dit fonds verlichting bieden. Er is nog niet bekend wanneer de nieuwe inschrijfperiode start, via de website van het Tijdelijke Noodfonds Energie word je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

3. Geen onnodige afsluitingen.

Betaal je je facturen niet op tijd, dan loop je het risico afgesloten te worden van energie. In april 2023 zijn de regels voor het afsluiten van energie versoepeld. Dit betekent dat er geen onnodige afsluitingen worden gedaan. Dit blijft zo in 2024. 

Tip: als je een betaalachterstand hebt, is het belangrijk om in contact te blijven met je energieleverancier. Samen kijken we naar een oplossing die past bij jouw situatie. Heb je hier hulp bij nodig? De gemeente Terneuzen kan je hierbij ondersteuning bieden:

 
4. Eenmalige Energietoeslag.

In 2022 en 2023 ontvingen studenten en huishoudens die hiervoor in aanmerking komen een Eenmalige Energietoeslag. In 2024 wordt er niet opnieuw een energietoeslag uitbetaald.

Tip: heb je hulp nodig bij het betalen van je energierekening, of andere rekeningen? Geldplan kan je hierbij helpen. Doe ook de Potjes Check van Geldfit en ontdek welke potjes je kan aanvragen. 

Belastingen en netbeheerkosten.

Naast de wijziging van de tijdelijke overheidsmaatregelen, verandert ook de energiebelasting in het nieuwe jaar. Je gaat in 2024 meer belasting betalen voor gas en minder belasting betalen voor stroom. Dit geldt voor iedereen met een energiecontract, wat voor contract of leverancier je ook hebt. De netbeheerkosten stijgen naar verwachting met zo'n 8 euro per maand. De definitieve netbeheerkosten hangen af van je netbeheerder en worden eind van het jaar bekendgemaakt.

Vraag en antwoord.

Hieronder vind je een aantal vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan de SP Hulpdienst.

Waarom stijgen de netbeheerkosten?
Er wordt steeds meer zonne- en windenergie opgewekt. Een goede ontwikkeling, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Om het transport van deze duurzame energie mogelijk te maken, moeten netbeheerders flink investeren in het elektriciteitsnet.

Hoe kan het dat de kosten veranderen terwijl ik een vast contract heb?
Heb je een vast contract, dan veranderen de kosten die je aan de energieleverancier betaalt gedurende looptijd van je contract niet. Dit geldt voor je energietarieven zonder energiebelasting en de vaste leveringskosten. De overheid en de netbeheerder mogen hun kosten wel tussentijds wijzigen. Dit gebeurt ook in 2024 en dit zie je terug in je totale energiekosten. 

Verandert mijn termijnbedrag?
Je termijnbedrag wordt niet automatisch aangepast. Met ingang van het nieuwe jaar worden de nieuwe belastingen en netbeheerkosten meegenomen in het termijnbedragadvies bij jouw energieleverancier. Neem contact op met jouw leverancier voor een termijnbedragadvies en zo kan je voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

Wat gebeurt er met mijn energietarieven als het prijsplafond stopt?
Je gaat vanaf 1 januari 2024 de tarieven betalen uit je contract.

Ik heb een variabel contract, veranderen mijn tarieven?
De variabele tarieven veranderen vanaf 1 januari 2024. Vind je zekerheid en een vast tarief belangrijk? Kijk dan naar mogelijkheden via het energiecollectief van de gemeente Terneuzen.

Is het slim om een vast contract af te sluiten?
De energieprijzen zijn wat gedaald en niet meer zo hoog als op het piekmoment in augustus 2022. Toch blijft de situatie op de energiemarkt onzeker. Met een vast contract weet je waar je aan toe bent en stijgt je prijs voor stroom en gas tussentijds niet.

Wat kan je nog meer doen?

Wil je meer weten over wat je kan doen? Bekijk de mogelijkheden op de website van de gemeente Terneuzen.

Reactie toevoegen

U bent hier