h

Zijn de afspraken bindend of niet ?

17 november 2020

Zijn de afspraken bindend of niet ?

Tal van werknemers balen van het systeem waarbij het management van Dethon vakantieuren aftrekt als ze ziek zijn.

Mag dat zomaar ?

Kan de opgebouwde snipperkaart weggesnoept worden als je ziek bent ? In welke Cao is dat te vinden ? Of heeft het bedrijf een Sociaal plan opgesteld met de vakbond ?

Of is er nog een andere mogelijkheid ?

Die is er volgens mr. Gubbels wel degelijk. De werkgever kan een Sociaal plan opstellen met de ondernemingsraad. "Een dergelijk sociaalplan is niet perse bindend voor de werknemer", aldus meester Bart Gubbels. (1) De werkgever kan echter maar moeilijk onder het Sociaal plan uit.

Maar geldt dit ook voor een regeling die een werkgever opstelde ivm de verlofregeling van werknemers ? Is het mede door de OR ondertekende document rechtsgeldig en kan Dethon zomaar de uren afnemen ?

De belangrijke zin - aangaande het wel of niet afschrijven van verlofdagen van werknemers - staat onder Artikel 3 van het mede door de OR ondertekende document. ( zie bijlage )

Verplicht verlof. "Wanneer de medewerker geen compensatieverlof beschikbaar heeft met betrekking tot lid 3 dan is deze verplicht standaard-verlof op te nemen."

Is nogal wat.

Het kan dus zomaar gebeuren dat een medewerker lang ziek is, alle compensatieverlof reeds opgenomen is en het bedrijf dan het "reguliere verlof" van deze werknemer aanspreekt. 

Meester Bart Gubbels heb ik hierover vragen gesteld. Antwoord laat echter op zich wachten.

De vraag heb ik dus nu bij meester Joost Kaper (links op de foto bovenaan) van het FNV ingediend.

(1) http://www.wetrecht.nl/het-kantoor/

Reactie toevoegen

U bent hier