h

Rioolheffing

17 maart 2019

Rioolheffing

 De SP heeft terecht vragen gesteld over het onlangs opgestelde ”Onderzoek rioolheffing”.  

Te lezen is dat de kostendekkendheid in 2019 start op 91% om in 2021 op 97 % uit te komen, terwijl in het “Jaarverslag en Jaarrekening van 2017” staat dat het dekkingspercentage 97,25% bedraagt. Wat is er gebeurd in 2018 waardoor de kostendekkendheid 2019 begroot wordt op 91%. (6% lager dan in 2017).

 

Het antwoord dat we kregen van de gemeente luidt als volgt :

“De verschillen in de dekkingspercentages komen enerzijds door een stijging van de kosten en anderzijds door nagenoeg gelijkblijvende inkomsten vanuit de rioolheffing. Als wij de werkelijke kosten en opbrengsten van 2017 vergelijken met de geraamde kosten en opbrengsten in 2018 zien wij dat de geraamde kosten met circa 10% zijn gestegen en de geraamde opbrengsten met circa 2% zijn gestegen. Doordat de kosten sneller zijn gestegen dan de opbrengsten, daalt het kostendekkendheidspercentage. De hogere kosten zijn te verklaren door kapitaallasten als gevolg van het investeringsprogramma, toerekening van rente over de reserves en voorzieningen (conform Financiële Verordening 2017) en toerekening van compensabele btw.”

 

Tot zover dit vage en ongespecifieerde antwoord van B&W. Ze geven drie redenen waardoor je in feite nog niet weet wat de doorslag gaf.

 

Het lijkt mij dat het antwoord iets verbergt.

Misschien een financiële strop die wordt verborgen in de stiekeme verlaging van de dekkingsgraad. Dan ontstaat er een mogelijkheid om die tegenvaller te laten

betalen uit de zogenaamd in te lopen te lage dekking. Door de rioolgebruikers.

Shit happens.

Aangezien het de taak is van de raad om het B&W te controleren zullen zeker nog vragen gesteld moeten worden door de SP.

Bijvoorbeeld: hoe hoog waren de investeringslasten en waar werden ze aan besteed?

Waren dit niet ingeplande kosten en zo ja waarom?

Hoe hoog waren de toerekeningen van rentes over reserves en voorzieningen?

Hoe hoog was de toerekening van de compensabele btw?

 

Hoofdvraag is natuurlijk wat er verstopt is, waarom de reset van 6% is gedaan.

Misschien krijgen we een duidelijk antwoord en is het straks inderdaad heel goed uit te leggen door B&W en duidelijk te begrijpen door de raad.

Vooralsnog gaat het om een groot bedrag; 300.000€  moet ergens vandaan gehaald worden.

Alfons EECKHOUDT zei het tijdens de commissie : “ de SP wil niet dat gezinnen nog meer belastingen moeten betalen.”

Reactie toevoegen

U bent hier