h

Jeugdzorg krijgt eindelijk meer geld

7 december 2018

Jeugdzorg krijgt eindelijk meer geld

Er komt extra geld voor de jeugdzorg.

De komende 3 jaar krijgen alle jeugdregio’s in Nederland geld uit het Transformatiefonds.

Minister De Jonge heeft alle 42 ingediende plannen goedgekeurd.

Over 2018, 2019 en 2020 komen jaarlijks 36 miljoen in het Transformatiefonds.

Het geld zal naar rato, op basis van het aantal kinderen op 1 januari 2018 tot 23 jaar, per zorgregio worden verdeeld.

Het OZJ ( ondersteuningsteam Zorg Jeugd) zal de regio’s actief ondersteunen bij het uitvoeren van de plannen.

Jeugdzorg bestaat uit drie delen : De Jeugdhulp, de Jeugdbescherming en de Jeugdreclassering.

Volgens Kinderombudsvrouw Stans Goudsmit (voor Albrandswaard, Capelle aan den Ijssel, Krimpen aan den Ijssel, Rotterdam en Vlaardingen) is de problematiek rond gespecialiseerde jeugdhulp overal aan de orde. De wachtlijsten benoemen ze allemaal als het belangrijkste knelpunt in het jeugddomein. “Een structureel probleem” volgens Goudsmit.

Er zijn dus in Nederland teveel kinderen, met problemen, die dringend hulp nodig hebben. Hulp die ze vervolgens niet op tijd krijgen omdat te weinig gekwalificeerd personeel voorhanden is om gesignaleerde problemen op te pakken en te behandelen. De ongesignaleerde problemen bungelen al helemaal onderaan de “to do-list”. En laat dat nou net dat zijn waar Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aandacht voor vraagt.

  • Zij wil dat de overheid inziet dat de "zelfredzaamheid" van mensen overschat wordt.
  • Zij wil dat de overheid inziet dat de wijze waarop de overheid opgesteld is – met al haar verschillende onderdelen en regelingen – te ingewikkeld ingesteld zijn. Net de mensen die ervan afhankelijk zijn raken in de problemen doordat ze het niet snappen.
  • Zij wil dat de overheid inziet dat de mens recht heeft op een inkomen waarmee ze in hun eerste levensonderhoud kunnen voorzien.
  • Zij wil dat de overheid inziet dat kinderen tussen 12 en 18 het meest negatief zijn over bijna alle aspecten in hun leven als ze opgroeien in kwetsbare situaties. Deze kinderen missen vaak ouders die kunnen helpen, omgeving die inspringt, want de ZEKERHEID en STABILITEIT scoren het laagst.

Als de regering dus zorgt voor deze ouders en hun kinderen komen automatisch minder kinderlevens met een negatief zelfbeeld bovendrijven.

Daarvoor is geld nodig.

Dat is nu toegezegd.

Per jaar 36 miljoen.

Nu maar hopen dat gemeenten niet de helft van het bedrag stoppen in "programma-afspraken" die "resultaatgericht werken" moeten laten zien. Als ik dergelijke woorden hoor gaan mijn nekharen overeind staan. Immers, "hoe moet je anders denken dan resultaatgericht ? "(lijkt mij). 

Ik wil er dus voor waken dat niet te snel gedacht wordt : " Ze gaan ermee aan de slag, ze zijn aan het werk, dus .......het wordt beter". Die twee dingen moeten we nooit met elkaar verwarren. Meestal wordt het probleem van moeras 1 naar moeras 2 getrokken. Niets is verbeterd. Ze zijn wel aan het werk, declaraties worden ingediend, het lijkt heel wat maar het resultaat is een dikke "0".

Laat deze bijzonder negatieve kijk een bijlage zijn die tijdens eender welk "gemeente-gesprek" opengetrokken kan worden. Hou het bij de hand zou ik zeggen.

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier