h

Arbeidsmigranten en de uitzendbureaus

31 december 2018

Arbeidsmigranten en de uitzendbureaus

De invloed die de media hebben is ons niet vreemd. Zo viel heel politiek Nederland over de Poolse arbeiders die zouden frauderen. Ze kregen immers geld van het UWV terwijl ze in Polen op vakantie waren.

Wat ook geschreven kon worden over precies dezelfde gebeurtenissen : “Het UWV verzaakt goed na te gaan waarom Polen een paar maanden op WW-vakantie gestuurd worden door hun uitzendbureaus”.

Het mag dus duidelijk zijn dat een verhaal belicht kan worden vanuit verschillende “belangen-intenties”.

Het verhaal van de Poolse arbeiders die frauderen werd door de media gebracht met een “afschuw-effect”. Hoe is het mogelijk dat we niet gezien hebben dat die Polen slim genoeg zijn om van ons belastinggeld te profiteren. Onmiddellijk worden deze Poolse arbeiders bijna door iedereen bestempeld als profiteurs.

CNV-bestuurder Henry Stroek verwittigde het kabinet reeds dat het UWV onvoldoende controleert. Minister Koolmees van sociale zaken zal nu onderzoeken hoe dat kon gebeuren.

Op www.accountancyvanmorgen.nl staat het volgende te lezen, en ik citeer : "De wachttijd van zes maanden waarin uitzendkrachten nog geen pensioen opbouwen, moet verdwijnen, vindt de PVDA. Tweede Kamerlid Gijs van Dijk vraagt woensdag aan minister Koolmees van Sociale Zaken om de wachttijd te schrappen. Werknemers bouwen doorgaans vanaf het moment dat zij in dienst komen direct pensioen voor later op. Dit geldt niet voor uitzendkrachten, die pas pensioen opbouwen wanneer zij langer dan 26 weken voor hetzelfde uitzendbureau werken ("26 weken eis"). Omdat zij dan duurder worden, gaan zij er dan ook vaak na het verstrijken van die periode uit."

Als ik niet de kundige uitleg van Carlo de Groff gekregen had, waardoor ik mijn artikel kon verbeteren, wist ik niet beter dan dat Gijs van Dijk zei : een uitzendkracht bouwt geen pensioen op de eerste 26 weken.

Immers, een werkgever moet ALTIJD afdragen voor de pensioenopbouw van zijn werknemers, dus ook de eerste 26 weken. De uitzendkracht zelf draagt slechts vanaf de periode na 26 weken bij aan zijn pensioenopbouw.

Meestal weten de uitzendkrachten niet waarom ze dan plots gekort worden op hun loon. Ze stappen naar het uitzendbureau en willen verhaal halen. Echter, die blijken zich dus wel degelijk gewoon aan de wet te houden.

Er zit dus nog een groot punt dat uitgedokterd kan worden. Immers, de Polen begrijpen de plotse "korting op hun loon niet". Ze reizen boos terug naar hun eigen land. Komen later weer naar Nederland om elders aan het werk te gaan en krijgen na 26 weken weer een korting, die ze nog steeds niet begrijpen.

Wat zeggen Polen nou echt ? Wat willen Polen echt ? Waarom doen ze wat ze doen ? En hoe kunnen we hen begrijpen en zij ons ? Er is nog werk aan de winkel. 

Reactie toevoegen

U bent hier