h

‘Minima uit gemeente Terneuzen moeten gratis met de bus kunnen reizen’

18 januari 2024

‘Minima uit gemeente Terneuzen moeten gratis met de bus kunnen reizen’

Foto: Bus bij het Abdijplein in Middelburg. © Theo Giele / PCZ
Inwoners met een minimuminkomen uit de gemeente Terneuzen moeten gratis met de bus kunnen reizen. Als het aan zeven oppositiepartijen ligt, start er binnenkort een proef.

De oppositiepartijen in Terneuzen zien - onder aanvoering van de SP - een proef als een mogelijkheid om de toenemende eenzaamheid onder inwoners met een minimuminkomen aan te pakken. Het aantal personen dat zich eenzaam voelt in de gemeente Terneuzen ligt boven het landelijk gemiddelde. Onderzoek van GGD Zeeland bevestigde twee jaar geleden dat inwoners van de gemeente Terneuzen zich nog eenzamer voelen dan zowel het landelijk als Zeeuws gemiddelde.

Familie aan de overkant

Misschien nog wel liever zien de partijen dat de gemeente zo'n proef overslaat en meteen overgaat tot de invoering van gratis openbaar vervoer in de daluren voor alle inwoners met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm. Ze dienen daarom in de eerstvolgende raadsvergadering op 1 februari een motie in. ,,In gesprekken met inwoners uit verschillende plaatsen horen we steeds vaker over beperkingen in mobiliteit. De hoge kosten en de beperkte bereikbaarheid van het openbaar vervoer weerhouden mensen ervan om bijvoorbeeld familie aan de overkant te bezoeken. Hoewel sommige inwoners af en toe gebruik maken van het WMO-vervoer, hebben we ook vernomen dat de kosten vaak een drempel vormen’’, schrijven ze.

De SP heeft deze motie niet voor bespreking op de agenda van de raadsvergadering van 1 februari geplaatst, omdat wethouder van der Voorde een toezegging heeft gedaan om binnen een maand met een soortgelijk voorstel bij de commissie te komen. 

Lees verder in de PZC via onderstaande link »

U bent hier