h

Krijgen we de "Paarse krokodil en de eend uitgeroeid"? 

14 februari 2023

Krijgen we de "Paarse krokodil en de eend uitgeroeid"? 

Foto: SP
Het probleem zit in het 'systeem', door de automatisering is de afgelopen decennia een probleem ontstaan dat mensen bij organisaties niet meer nadenken. Mensen moeten zich aanpassen aan 'het systeem'. Ik ben van mening en vele met mij dat 'het systeem' aangepast moet worden aan de mensen en de behoefte. 

(Door: Mart Smit)

Dit is een probleem dat zich met name in het Westen voordoet. In veel TV programma's (met name satirische programma's) werd hiermee de draak gestoken. Kijk maar eens naar: Computer says NO!!!  

Paarse krokodil
Jaren geleden (2004) heeft de OHRA als eerste commerciële organisatie hier verandering ingebracht door de introductie van de 'paarse krokodil':Kijk hier de eerste paarse krokodil commercial.

Daarna is er een kleine golfbeweging ontstaan de "Paarse Krokodil" werd een metafoor. In veel management trainingen werd de metafoor toegepast om managers te bewegen om klantvriendelijker en minder bureaucratisch te werken. 

'De paarse krokodil' is uitgegroeid van begrip tot een metafoor voor overdreven en klantonvriendelijke bureaucratie en regelzucht.  

Na zoveel jaar zou je verwachten dat de metafoor van de "Paarse Krokodil" achterhaald is. Maar helaas is het tegenovergestelde gebeurd. 

Explosie van wetten en regels door marktwerking en privatisering
Energiemaatschappijen, zorg, openbaar vervoer, afvalverwerkingsbedrijven, de postbank, ptt (post en telefonie) en nog een aantal overheidsbedrijven zijn geliberaliseerd en geprivatiseerd.

Door de marktwerking is de regeldruk niet afgenomen, maar zelfs extreem toegenomen. Uit onderzoek komt naar voren dat het aantal wetten en regels de afgelopen jaren in ons land is geëxplodeerd. Alleen al in de zorg was dit goed voor een stijging van meer dan 200 procent van wetsartikelen en andere bepalingen. En een zeer verontrustende ontwikkeling is het feit dat de zorgverlener, zoals een arts of specialist, niet een medische behandeling meer bepaalt. De zorgverzekeraar is de baas en bepaalt of jij nu wel of niet bepaalde medicijnen of een behandeling kan krijgen. De zorgverzekeraar gaat op de stoel zitten van de arts en kijkt alleen naar de winstgevendheid. 

Foto: OHRA
Paarse Eend
Bij OHRA bleef het niet onopgemerkt dat de wereld nog steeds vastgeroest blijft of nog meer is vastgeroest met ISO regeltjes, protocollen, procedures. Met name bij geprivatiseerde bedrijven en vooral bij de overheid (landelijk en lokaal). Teveel regels, omslachtig en bureaucratie waarbij verandering zeer moeizaam is. Dit resulteerde in een herhaling van 'de paarse krokodil', OHRA introduceerde een vervolg 'de paarse eend'. Kijk hier de commercial "De Paarse Eend"

Volgens Mathieu Weggeman, hoogleraar organisatiekunde aan de TU Eindhoven, is het hoog tijd voor doeltreffende maatregelen. Volgens de wetenschapper kan met 20 procent van de regels in veel gevallen 80 procent van onze werkzaamheden worden aangestuurd. De overheid zou op dit gebied een voorbeeldfunctie kunnen vervullen. Want het aantal ‘regelproducenten’ is onder ambtenaren flink toegenomen.

Krijgen we de "Paarse krokodil en de eend uitgeroeid"? Volledig uitroeien zal lastig worden. Maar deze beestjes een koppie kleiner maken daar waar wij de kans zien... gaan wij zeker ons uiterste best doen om dat voor elkaar te krijgen. 

Maar dat is toch niet diervriendelijk? Dat is zeker waar, daarom wil ik een nieuwe metafoor introduceren. De Paarse Tomaat! 
Foto: Mart Smit / SP Terneuzen
Misschien is het wel een idee om een jaarlijkse troffee uit te gaan reiken aan de meest overdreven klantontvriendelijke en bureaucratische organisatie van Terneuzen. Nominaties kan je insturen naar terneuzen@sp.nl of laat een reactie achter.          

Mart Smit

 

Gebruikte bronnen: 

Marijnissen, Lilian, ‘De winst van eerlijk delen’

Weggeman, Mathieu, Leidinggeven aan professionals? Niet doen!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier