h

Verhalen van hoop en wanhoop

31 december 2024

Verhalen van hoop en wanhoop

Op maandag 30 december organiseerde het SP-team uit Terneuzen een bijzondere actie bij de voedselbank: Handtekeningen voor een miljonairsbelasting en verhalen van hoop en wanhoop. Met dampende kommen tomatensoep en een petitie voor een miljonairsbelasting wilden ze niet alleen aandacht vragen voor sociale ongelijkheid, maar ook steun verzamelen voor een eerlijkere verdeling van rijkdom. Het team sprak met veel mensen, hoorde indrukwekkende verhalen en verzamelde talloze handtekeningen.
 
Nederland: groeiende ongelijkheid
De boodschap van de SP is duidelijk: Nederland is geen arm land, maar de kloof tussen rijk en arm wordt steeds groter. Terwijl de prijzen in de supermarkt stijgen, maken grote bedrijven recordwinsten en groeit het aantal miljonairs in het land. De SP pleit voor een herverdeling van de welvaart, zodat er meer geld beschikbaar komt voor zaken zoals goedkoop openbaar vervoer en het afschaffen van het eigen risico in de zorg.
 
Indrukwekkende verhalen bij de voedselbank
Het team van de SP hoorde tijdens hun actie schrijnende verhalen van mensen die het moeilijk hebben. Anja Aarnoudse en Edith Kuitert, beide leden van het SP-team, deelden enkele ervaringen.

"Ik ben banG dat ik vanaf maart op straat komt te staan"

“Ik ben bang dat ik vanaf maart op straat kom te staan, omdat ik iedere maand 21 euro tekortkom om mijn vaste lasten te betalen,” vertelde een vrouw. “Met de stijgende zorgpremie zal dat tekort oplopen tot 40 euro per maand.”
Een andere vrouw deelde haar zorgen: “Ik heb baarmoederhalskanker en kan niet werken, maar ik zorg wel voor mijn drie kinderen. Straks heb ik misschien geen dak meer boven mijn hoofd.”
 
Veel mensen spraken hun dank uit voor de actie van de SP. “Dank jullie wel voor wat jullie doen, zowel in Nederland als hier in Terneuzen,” zei een man.  
Hoop en geloof in een beter leven
Naast de zorgen was er ook ruimte voor verhalen van hoop.
Anja Aarnoudse vertelde over een ontmoeting met een man uit Libië die al vier jaar in Terneuzen woont. “Hij was erg hartelijk en dankbaar. Het was bijzonder om te zien hoe hij, ondanks alles, hoop blijft houden.”       
Edith Kuitert sprak met een vrouw van 42 die elke week bij de voedselbank komt. “Het leven is zwaar, maar mijn geloof in God en de hoop op de overwinning van het goede houden mij op de been,” vertelde de vrouw.  
 
Het systeem faalt
Niet iedereen ziet echter licht aan het einde van de tunnel. Veel mensen gaven aan geen vertrouwen meer te hebben in de overheid. “Tijdens verkiezingstijd beloven ze van alles, maar daarna gebeurt er niets,” klonk het teleurgesteld. Mensen die een rekening niet op tijd kunnen betalen, worden vaak geconfronteerd met hoge incassokosten, wat hun problemen alleen maar vergroot.

“Het is bizar dat mensen die al in de problemen zitten nog meer worden belast. Laten we stoppen met deze verhogingen."

Een man deelde hoe hij door depressies zijn post niet opende en daardoor een belangrijke brief van de zorgverzekering miste. “Ik werd aangemeld bij het CAK als wanbetaler en kreeg een hogere zorgpremie opgelegd. Nu zit ik met €70 leefgeld per week, waarmee ik nauwelijks rondkom door de hoge prijzen van boodschappen.”
 
SP: Het kan anders
SP-Kamerlid Michiel van Nispen zet zich al jaren in tegen hoge incassokosten, vooral van de overheid. “Het is bizar dat mensen die al in de problemen zitten nog meer worden belast. Laten we stoppen met deze verhogingen. Iedereen verdient eerst een kosteloze betalingsherinnering. Als er daarna toch extra kosten nodig zijn, moeten die redelijk blijven.”  
 
Van Nispen pleit ook voor een betere toegang tot recht. “De toegang tot recht is het fundament van onze rechtsstaat, maar die staat onder druk. Dat moet anders, want iedereen heeft recht op rechtvaardigheid.”
 
Handtekeningen voor verandering
De actie van het SP-team in Terneuzen was niet alleen een moment van aandacht voor persoonlijke verhalen, maar ook een stap richting verandering. De handtekeningen voor de petitie miljonairsbelasting zijn een duidelijke oproep aan de politiek: het is tijd voor een eerlijkere samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft en armoede niet de norm is.
 

   


Foto: SP

Heb je hulp nodig of heb je gewoon behoefte om met iemand te praten? Neem dan contact op met de SP-Hulpdienst

Op alle dagen bereiken vanaf 14:00 tot 21:00 uur via het telefoonnummer (06) 46 916 736.

 

| Door: mr. Mart Smit

Reactie toevoegen

U bent hier