h

Stop de Sloopwoede: Bouwen aan een Duurzame Toekomst

12 februari 2025

Stop de Sloopwoede: Bouwen aan een Duurzame Toekomst

Nederland heeft een sloopprobleem. Gebouwen verdwijnen in hoog tempo terwijl de klimaatcrisis ons dwingt om slimmer om te gaan met grondstoffen en CO2-uitstoot. Toch grijpen overheden, projectontwikkelaars en woningcorporaties nog te vaak naar de sloophamer. Dit moet stoppen. Niet alleen uit nostalgie, maar omdat het simpelweg noodzakelijk is voor een duurzamere toekomst.

De bouwsector als klimaatzondebok

We kijken vaak naar de boeren als het gaat om stikstof, maar vergeten hoe vervuilend de bouwsector zelf is. De uitstoot moet drastisch omlaag, maar de sector ligt hopeloos achter. Sloop betekent enorme hoeveelheden afval: 24 megaton per jaar, oftewel 760 kilo per seconde. Ondertussen schreeuwt Nederland om meer woningen. Toch worden er jaarlijks duizenden huizen afgebroken. Waarom? Omdat slopen en opnieuw beginnen makkelijker is dan renoveren. Maar gemakzucht mag geen argument meer zijn.

Foute kostenafwegingen

Een veelgehoord argument: renoveren is te duur. Maar dit is kortetermijndenken. Natuurlijk is nieuwbouw in de spreadsheet vaak goedkoper, maar als we kijken naar de impact over vijftig jaar, is slopen een enorme verspilling. Door de CO2-kosten en de waarde van verduurzaming mee te rekenen, zou renovatie juist de standaard moeten worden. Toch kiezen woningcorporaties en ontwikkelaars te vaak voor de snelle, simpele oplossing. Dit is een keuze die niet alleen economisch, maar vooral ecologisch onverantwoord is.

Tijd voor een cultuuromslag

Architecten en duurzaamheidsexperts pleiten al langer voor verandering. Stichting Mevrouw Meijer laat zien dat transformatie wél mogelijk is. Oude schoolgebouwen worden succesvol aangepast aan moderne eisen. Dit kan ook op grote schaal: van flatgebouwen tot kantoren. Het vraagt om creatief denken en lef, maar de bouwsector kan niet anders dan meegaan in deze omslag.

Wat moet er gebeuren?

Allereerst: een rem op sloop. Dit kan door regelgeving en een CO2-heffing op sloopprojecten. Daarnaast moeten beleidsmakers en bouwbedrijven serieus werk maken van circulair bouwen. Dit betekent bestaande gebouwen aanpassen in plaats van vernietigen. En als er echt nieuw gebouwd moet worden, laten we dan kiezen voor duurzame materialen zoals hout.

We kunnen niet langer blind doorgaan op een doodlopende weg. Nederland heeft een wooncrisis én een klimaatcrisis. De oplossing ligt niet in slopen, maar in slim hergebruiken. De bouw moet veranderen. En snel.

WONEN

SP heeft een duidelijk standpunt als het om wonen aangaat. De SP wil volkshuisvesting. Dat is hét antwoord op de woningnood. Niet slopen maar investeer in wonen. Het ideaal van goed en betaalbaar wonen voor iedereen, met zeggenschap van huurders over hun woning en zeggenschap van bewoners over hun buurt. Waar aandacht is voor het belang en de sociale samenhang van de buurt. En waar verduurzaming van huizen en buurten en duurzame energie geen luxeproduct is, maar voor ieder huishouden betaalbaar. Met goede huizen, een lagere energierekening, en zeggenschap over de energie.

WONEN ZONDER WINST

Het is tijd voor Wonen zonder winst, het grote woonplan van de SP. Wij willen 1 miljoen goede, gezonde, betaalbare huurwoningen erbij!

Een goed en betaalbaar huis voor iedereen die dat nodig heeft is mogelijk. Maar het wordt woningzoekenden en huurders in Nederland steeds moeilijker gemaakt. Voor honderdduizenden mensen is een betaalbare woning niet te vinden. En de stijging van de huren breekt alle records.

Mona Keijzer gaat deze crisis niet oplossen. Zij ziet wonen namelijk als een markt. Waar alleen woningen gebouwd worden als er veel geld aan verdiend wordt door huisjesmelkers, grondspeculanten en projectontwikkelaars.

Voor hen is er geen wooncrisis, zij worden slapend rijk. En wie al rijk is krijgt van de overheid ook nog eens een hoge villasubsidie in de vorm van hypotheekrenteaftrek.

Het is tijd voor Wonen zonder winst, het grote woonplan van de SP. Wij willen 1 miljoen goede, gezonde, betaalbare huurwoningen erbij. Door nieuwbouw, door renovatie en door het aanpakken van leegstand. Ook moet er een huurbevriezing komen om de woonlasten te verlagen. En om zeggenschap terug te pakken moeten alle huurwoningen bij verenigingen ondergebracht worden.

Steun de actie voor Wonen zonder winst en doe mee! https://meedoen.sp.nl/wonen

Reactie toevoegen

U bent hier