h

Natuur vangt minder fijnstof af door schonere lucht, behalve in Zeeland

30 mei 2024

Natuur vangt minder fijnstof af door schonere lucht, behalve in Zeeland

Door: Mart Smit, raadscommissielid omgeving
 
Foto: Ko Dek / Industrie bij Terneuzen
Bomen en planten helpen om schadelijke fijnstofdeeltjes uit de lucht te filteren. Tussen 2013 en 2021 is de hoeveelheid fijnstof die de natuur jaarlijks opvangt, met meer dan een derde gedaald. Dit komt omdat er minder fijnstof in de lucht zit. Dit meldt het CBS op basis van cijfers over natuurlijke hulpbronnen. In 2021 ving de Nederlandse natuur 14,9 miljoen kilogram fijnstof (PM2,5) op, terwijl dit in 2013 nog 23,8 miljoen kilogram was. Sinds 2013 is de opvang van fijnstof door de natuur dus met 37,5 procent verminderd.
 
De daling komt vooral doordat er minder fijnstof in de lucht zit. Volgens het RIVM was de hoeveelheid fijnstof in steden in 2021 30 procent lager dan in 2013.
 
Voordelen van Fijnstofopvang
Fijnstof is slecht voor onze gezondheid. De natuur die fijnstof opvangt, zorgt voor een beter welzijn van mensen en heeft ook economische voordelen, bijvoorbeeld omdat er minder kosten zijn voor gezondheidszorg. De totale economische waarde van de fijnstofopname door de natuur was in 2021 bijna 152 miljoen euro.
 

Foto: CBS

Gezondheidsvoordelen van Stedelijk Groen
De hoeveelheid fijnstof die wordt opgevangen verschilt per type natuur. Bossen vingen in 2021 de meeste fijnstof op, namelijk 70 procent. Akker- en tuinbouwgebieden vingen 10 procent op en graslanden 9 procent. Stedelijk groen, zoals parken, ving 6 procent van het fijnstof op.
Hoewel stedelijk groen maar 6 procent van het fijnstof opvangt, is het sociaaleconomisch belang groot. Dit komt omdat veel mensen in de buurt van stedelijk groen wonen en zo profiteren van de gezondheidsvoordelen. In geld uitgedrukt draagt stedelijk groen 37 procent bij aan de waarde van de fijnstofopname. Bij bossen is dit anders: die vangen weliswaar 70 procent van het fijnstof op, maar hun economische waarde is 42 procent.
 

Foto: CBS

Bijdrage BESTE EN SLECHTSTE Provincie
In 2021 werd de meeste fijnstof door de natuur opgevangen in Gelderland en Noord-Brabant. Zeeland had de minste fijnstofopname met 0,0352 miljoen kilogram.
 
De natuur in Gelderland en Noord-Brabant was samen goed voor ongeveer 46 procent van de totale fijnstofopname. Dit komt doordat in deze provincies de meeste bossen zijn, namelijk 47 procent van alle bossen in Nederland.
 

Reactie toevoegen

U bent hier