h

Arbeidsmigranten: uitbuiting en maatschappelijke onrust

18 januari 2024

Arbeidsmigranten: uitbuiting en maatschappelijke onrust

Foto: SP
In Nederland verblijven ongeveer vijfhonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Hun situatie is kwetsbaar en hun aanwezigheid veroorzaakt vaak onrust in de gemeentes waar ze wonen, ook in de gemeente Terneuzen! 

Dat werd wel heel duidelijk tijdens een vergadering de commissie omgeving op 17 januari 2024. Er waren bewoners uit Sluiskil en de wijk Triniteit in Terneuzen om maar weer eens in te spreken. 

Het huidige systeem, dat uitbuiting en toenemende druk op de samenleving met zich meebrengt, heeft weinig steun. Deskundigen pleiten daarom voor een ingrijpende politieke koersverandering.

De SP legt al enkele jaren misstanden en de maatschappelijke onrust in wijken, dorpen en kernen bloot.

STOP DE ARBEIDSMIGRATIE-INDUSTRIE

Politiek, kijk niet weg en pak echte problemen aan! Wij, bewoners van gemeenschappen die onder druk staan door de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten door uitzendbureaus, vragen dit van de politiek:

  1. Stop de migratie-industrie waar uitzendbazen miljonair van worden, waar bedrijven profiteren van lage lonen en waarvoor arbeidsmigranten en onze samenleving en onze wijken en dorpen de rekening betalen.
  2. Stop de bouw van grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten en industrie waar Nederland en onze gemeenschap niet beter van wordt, bouw betaalbare huizen om de woningnood te bestrijden.
  3. Verhoog de lonen en investeer in automatisering en innovatie en neem afscheid van bedrijven die alleen door lage lonen kunnen bestaan.
  4. Los de uitbuiting van arbeidsmigranten en andere problemen op en stop tot die tijd met nieuwe arbeidsmigranten naar Nederland halen. Versterk de handhaving op misstanden en zorg voor arbeidsmigranten die dakloos zijn gemaakt.

Ondersteun onze actie, door ondertekening van het Manifest: "STOP DE ARBEIDSMIGRATIE-INDUSTRIE"     

 

Het TV Programma Zembla liet zien, hoe kwetsbare Polen, Roemenen en Bulgaren door Nederlandse uitzendbureaus worden gerekruteerd in hun thuisland. “De mensen die blind in zo’n busje stappen, zijn mensen die het moeilijk hebben thuis. Ze rekenen op een wonder.” Maar in plaats van een wonder eindigen arbeidsmigranten dus meer dan eens op straat.  

 

 

 

Zembla onderzocht in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen de positie van goedkope arbeidsmigranten in Nederland. Niet alleen blijkt die precair, hun aanwezigheid zorgt ook nog eens vaak voor onrust in de gemeentes waarin ze worden gehuisvest. Hoe kan het dat een systeem standhoudt dat uitbuiting combineert met maatschappelijke onrust? Welke belangen spelen een rol?
 
Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier