h

Terneuzen gaat aan ronde tafel over Flexbewoning en arbeidsmigranten

20 oktober 2023

Terneuzen gaat aan ronde tafel over Flexbewoning en arbeidsmigranten

Foto: Gemeente Terneuzen

Ingezonden brieven met klachten van omwonenden stonden woensdag 18 oktober 2023 voor de tweede keer op de agenda van de raadscommissie Omgeving.    

De week ervoor zijn er door de gemeente controles uitgevoerd door toezichthouders die misstanden in de huisvesting van arbeidsmigranten constateerden.

In de raadscommissie is woensdagavond het voorstel voor een ronde tafel gesprek unaniem aangenomen. Het ronde tafel gesprek zal op donderdag 23 november 2023 worden georganiseerd en is openbaar te volgen via https://terneuzen.raadsinformatie.nl/live

Op 10 maart 2022 is een Motie door de raad aangenomen om beleid uit te werken voor de "Zelfbewoningsplicht" en dit mee te nemen in de Regionale Woonvisie. 

Het college heeft na onderzoek laten weten niet zoveel te zien in het instellen van een "Zelfbewoningsplicht". 

"Het is maar een topje van de ijsberg, die de controles op 11 oktober 2023 door de toezichthouders zijn uitgevoerd."

De SP is van mening dat handhaving van Flexbewoning tekort schiet. "Het is maar een topje van de ijsberg, die de controles op 11 oktober 2023 door de toezichthouders zijn uitgevoerd.", stelt SP raadscommissielid omgeving Mart Smit. 

"Het college lijkt weinig oog te hebben voor de zorgen en bezwaren, bewoners voelen zich niet gehoord en niet serieus genomen.  De arbeidsmigranten integreren niet in de buurt en veroorzaken vaak overlast. Overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik, geluidsoverlast en parkeeroverlast is meer regel dan uitzondering. Flexbewoning in een woonwijk met woonerven, waar gezinnen met kinderen wonen is een heel slecht idee. Je zal er maar naast wonen. De leefbaarheid, de sociale samenhang en de veiligheid staan in buurtschappen, dorpen en wijken van Terneuzen onder druk. En we moeten onze bewoners niet in de steek laten!"

Smit is dan ook voor een ronde tafel gesprek, zodat ook bewoners hun verhaal kunnen doen. Hij blijft bij het standpunt dat het instellen van een zelfbewoningsplicht een goede maatregel is om verpaupering en overlast in de buurt tegen te gaan. Het probleem voor het huisvesten van arbeidsmigranten, dat door grote werkgevers wordt veroorzaakt moet niet een probleem voor de samenleving worden. 

Reactie toevoegen

U bent hier