h

Zaterdag 18 maart : OPSCHOONDAG in Terneuzen

18 maart 2023

Zaterdag 18 maart : OPSCHOONDAG in Terneuzen

Foto: SP
Burgemeester van Merrienboer was deze ochtend naar buurthuis De Triangel gekomen om, samen met zo’n 20 vrijwilligers, zwerfafval te prikken in de binnenstad.

De wijkraad binnenstad / Java en de gemeente Terneuzen organiseerden de 21e OPSCHOONDAG.

In 2003 werd de eerste OPSCHOONDAG gehouden in Schoonhoven. Later werd die dag landelijk uitgerold. In dat eerste jaar werd de 1e “schoonste strand verkiezing” gehouden en een jaar later kwam de 1e “schoonste school wedstrijd”.
 
In 2008 kwam de “peukenaanpak voor de horeca” tot stand, een “Kenniswijzer zwerfafval” werd opgemaakt en nu, 21 jaar na de start van de OPSCHOONDAG heeft de Europese Unie de "SUP" opgesteld. De Single Use Plastic-richtlijn. Daarmee wordt getracht de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen. Producenten van verpakkingen moeten een drie-jarenplan opstellen waarin duidelijk gemaakt wordt
1) welke herbruikbare alternatieven er beschikbaar zijn voor het product.
2) hoe de consument hiervan bewust kan worden gemaakt
3) welke maatregelen het beste werken voor welke doelgroepen en plekken waar het product milieuschade kan veroorzaken. 
 
Maar er is nog iets, iets wat is komen overwaaien uit Duitsland ; de DONEERRING tegen statiegeld in de prullenbak.
 
Ook in Terneuzen kunnen we ons steentje bijdragen. Hieromtrent zullen we schriftelijke vragen opstellen. 
 
Benieuwd naar wat de DONEERRING is ? Hou dan deze site in de gaten. Van zodra ons bestuur de schriftelijje vragen heeft goedgekeurd kunt u ze hier lezen.
 
En toen liep het anders want de DoneerRing werd (zo vertelde ons raadslid Jean-Paul Casteleijn) vorig jaar door 50+ reeds aan de raad gepresenteerd, die er niets in zag. Laat ik de lege plastic flesjes dus maar parkeren in de auto, en brengen naar de supermarkt of de vuilnisbak, want ik vind voorlopig geen DONEERRING in de buurt.
 
 
 
 
 

Reactie toevoegen

U bent hier