h

Jeugdzorgspecialist Jochanan van Driel aan het woord

5 maart 2023

Jeugdzorgspecialist Jochanan van Driel aan het woord

Links: Drs. Jochanan van Driel, rechts: Sonja Mulleman
Foto: ruud / ruud
Tijdens de Commissie Samenleving van 2 maart jl. heeft onze SP’er Jochanan van Driel ingesproken over INTERVENCE, de Gecertificeerde Instelling (GI) in Zeeland die twee jaar geleden - gedwongen door de minister - opging in JB West.
 

Links: Drs. Jochanan van Driel, rechts: Sonja Mulleman

 
De heer van Driel is reeds 12 jaar jeugdzorgspecialist en kent het dossier INTERVENCE volledig. Hij wou dan ook de raad van Terneuzen wijzen op een aantal zaken die toen faliekant zijn misgegaan en waar zowel de raad, het college van B&W als de andere 12 gemeenten gefaald hebben door te kiezen voor “budgettering” in plaats van voor ‘de mens”.

 

Door er nu op te wijzen verandert uiteraard niets uit het verleden, veel kinderen zijn getekend voor het leven, dat beseffen we maar al te goed. Wel kan gewezen worden op tal van knelpunten vanuit het oogpunt van een jeugdzorgspecialist die naast de kinderen en ouders staat en niet naast de boekhoudingsverantwoordelijke.
 

"Niet de zorg stond centraal, maar de budgettering"

 
Jochanan wijst op het feit dat de gemeenten verwachtten met te weinig geld, de beste resultaten te krijgen. Dat lukt natuurlijk bijna nooit of zelfs nooit. Bij INTERVENCE is het dus faliekant misgegaan. Een heel groot verloop van personeel en gezinsmanagers was het gevolg. Daardoor was er te weinig kennis van de dossiers, waardoor een rechter niet alles te horen kreeg om tot een juiste beoordeling over te kunnen gaan. Dramatisch voor kinderen.
 
Kijk op SP Terneuzen TV 
Ook al hebben we in Zeeland thans geen Gecertificeerde Instelling (GI) meer, (Intervence bestaat niet meer) de gemeente blijft verantwoordelijk voor jeugdzorg. Het is dan ook meer dan wenselijk dat de raad erop toeziet dat geen “inkoopafdeling” of wethouder het alleenzeggenschap krijgt om beslissingen te nemen zonder aanwezigheid van zorgspecialisten binnen de gevolmachtigdenkring. De weging van wethouder en zorgspecialist dient nauwkeurig en juridisch getoets te worden.  
 
De SP heeft tijdens de commissie gezegd een motie te zullen brengen teneinde controle te krijgen op jeugdzorggebieden.  
Immers, te vaak komt wethouder Suy af met : “Jullie als raad kunnen NIET doen. Jullie gaven ons de volmacht”. Of : “Jullie als raad wilden niet deelnemen aan het onderzoek. Dan ga ik hier ook GEEN inhoudelijk gesprek over aan”.
Kijk op SP Terneuzen TV 
Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier