h

We moeten van het gas af, maar moet het zo snel ?

7 januari 2019

We moeten van het gas af, maar moet het zo snel ?

Een fysiek voorstelbare, bewijsbare situatie behoeft weinig uitleg. Onze dansleraar zei vroeger “waar de ene voet staat, kan de andere niet staan”.

Een onbewijsbaar tegenvoorbeeld is wel de religie, die vaak onderwerp van discussie is omdat er simpelweg niets bewezen kan worden. Probeer maar eens te bewijzen dat “Maria verschenen is”. Hierbij moeten we het stellen met “we geloven dat Maria is verschenen” (of niet). Niets fysieks, niets wetenschappelijk bewijsbaar en dus blijft er kritiek.

Geloven in iets kan naast religie staan en zich voltrekken binnen de gemeenschappelijke taken en doelen. Je kunt als politieke partij geloven in je programma, dat bijvoorbeeld staat voor meer rechtvaardigheid. Je kunt als politiek persoon geloven in een maatschappelijk doel dat je met z’n allen rond tafels besproken hebt. Je kunt als leider van een land geloven in het feit dat je bijzonder goed bezig bent. Immers, wie trekt zo hard aan de kar als Rutte? Zijn kabinet wil ieder huishouden zo snel mogelijk van het gas af. Hij gelooft daadwerkelijk dat de thans boven onze hoofden hangende energie-doelstelling haalbaar is.

Hij gelooft het.

De wetenschap spreekt dat echter tegen.

Zolang de politici eerst de plannen rondom de tafels in elkaar puzzelen, weten we dat ze HUN belangen zullen verzorgen. Deze manier van werken is nu eenmaal de bevoorrechte positie die “gekozen politieke partijen” krijgen. ZIJ mogen dan aan de slag en hun ideeën vorm geven.

Als de politici hun eigen politiek-gekleurde-omgeving - tijdens het opstellen van de regels - tezeer bevoorrechten t.o.v. de andere partijen zullen die anderen het moeten stellen met de kruimels.

Ik denk dus dat als je een grootschalige verandering doorvoert in de maatschappij, waarbij er geen keuze gelaten wordt voor de partijen, en niet geluisterd wordt naar de wetenschappers, dan heb je een soort “gedwongen verering” die niet veel goeds voorspelt.

Neem nu bijvoorbeeld de klimaatdoelen die gesteld zijn door vast goed bedoelende idealistische wereldleiders, maar die onvoldoende ingebed zijn ; is het haalbaar en betaalbaar?

De burger wordt eerst geïndoctrineerd. We moeten vergroenen. Helemaal mee eens. Maar het zal de doctorandussen toch niet moeten verteld worden dat een gewone burger, (die misschien maar 15 euro per uur verdient, een flexbaan heeft, geen hypotheek van de bank krijgt en onmogelijk een lening van de gemeente in zijn leven kan afbetalen zonder zijn huis te moeten opeten) " not amused " is met de plannen van Rutte.

Ondertussen ben je bijna een aso als je geen zonnepanelen liggen hebt. “Heb je niet begrepen dat we aan het milieu moeten denken?” Nog even en de bevolking gaat zich opsplitsen in de zonnepaneelhuizen en de niet-zonnepaneelhuizen. De rijken en de armen.

En toch wil Rutte dat die armen aan de “zonnepanelen” gaan. OK. Dan had hij die doctorandussen aan die tafels gedurende die 8 maanden durende overlegsessie kunnen vragen of ze konden nadenken en berekenen of die armen in het land dat kunnen betalen, en hoe.

Dat is er niet van gekomen. Althans, dat hebben we nog niet gehoord.

Maar Rutte legt iedereen ondertussen wel (tussen de bedrijven door) aan banden. Als je dan eenmaal aan de zonnepanelen bent (of aan de warmtepomp, of aan de gemeentelijke warmtevoorziening) en goedkoper uit kunt zijn qua energierekening komt hij met het volgende konijn uit zijn toverhoed….. de gaskoppeling die “raar maar waar” aan de warmtevoorziening gekoppeld is, gaat omhoog.

Je bent eraan voor de moeite.

Zit je eenmaal vast aan je energiewijze dan kan de regering weer sturen en op eender welke manier belastingen verhogen.

Ja, Rutte heeft zich aan de afspraken van Parijs gehouden, maar vergeet de mens en luistert niet naar de wetenschappers die alles willen en kunnen doorrekenen. Gegeven het feit dat CO2 geen grenzen kent, en in de veronderstelling dat Rutte bij zijn standpunt blijft om heel snel van het gas af te zijn, bewijst hoogleraar David SMEULDERS van de technische universiteit in Delft dat de uitstoot van CO2 zal toenemen i.p.v. dalen. Volgens geleerden gaan we in Nederland veel te vroeg van het gas af. Weliswaar kun je dan – met het hoofd rechtop zeggen….. wij zijn schoon. Dat wel. Maar het onvermijdelijke gevolg is dan toch duidelijk en voorspelbaar ( in populaire algoritmes vast te leggen ) :  we zullen moeten importeren van meer vervuilende landen in Europa. Heeft onze inspanning dan iets opgeleverd ? Ik ben bang van niet.

Opgegaan in rook.

Reacties

Hier in Nederland, een stipje op de aardbol, denkt men dat men de wereld kan redden met dit soort dubieuze plannen van onze praatjesmaker Rutte, maar waar het hier op neer komt is dat hij altijd een mooie verkapte manier vind om mensen langs een moie weg geld uit hen zakken te kloppen. Ik ben zelf al verscheidene malen in Rusland geweest .....Juist en dan wordt je stil als je daar over de wegen rijdt langs vervallen wijken , waar de oude kolenkachels in de winter hen zwarte rook met kilos'per jaar de lucht in blazen ,oh gooit er nog maar een versneden autoband op, ja daar komt weer zo', rus door de westerschelde stomen, als de wind verkeerd zit dan ruik je het tot in je slaapkamer en wij maar belasting betalen over het Gas dat we moeten openzetten als we een kop soep willen opwarmen ofdat we even onder de douche willen, mensen wordt wakker ,hier in Nederland verzinnen altijd een mooie manier om aan geld te komen en de burger te laten betalen.
Het noorden van Rusland ,juist Moermansk en dan iets zuidelijker ,daar is een gebied zo groot als West duitsland ,waar geen boom meer groeit ter ere van de lood en kwik vervuiling en andere zware metalen ,zwart is de grond daar. Ik eb ooit in een fabriek geweest in Volgograd voor energie, ja ik dacht even ofdat ik in een Harry Potter film was en zo is dat gehele land. Nu wilt de NAM de provincie Drente onder de fundatie gaan leegpompen ,nog niks geleerd , al eens gedacht als zo iets gebeurd in de Noordzee ,juist dan verzuipt de gehele waddeneilanden groep door een Zunamie ,maar daar spreekt men niet over. Nederland is door de eeuwen heen al en land van geld verdienen geweest door een ander mans ellende ,wij zijn de uitvinders van de slavenhandel en in DenHaag ,zelfs Rutte gaf nog geen sorry of algemeen excuus, nee want de hele achterban krijgt nog SS pensioen ,schande dat ik het zeg en hier kunnen straks 700 mensen 3miloien euro aan pensioen terug gaan betalen door een fout van het pensioenfonds ABV ,hen maken de fout en die oude mensen krijgen weer de klappen, ze betalen de nabestaanden van degene die nooit pensioen hebben genoten toch ook niet terug , dat geld wordt allemaal belegd en met pech verdwijnt het nog ook door een slechte aandelen koers als sneeuw voor de zon,ook weer zo'n mooie zinsspeling van Rutte die gewoon zegt dat bij beleggen altijd risico's zijn verbonden , maar nu stop ik even ,ik heb mijn gedachten weer even losgelaten tot schrijvens,grt Edwin

Reactie toevoegen

U bent hier