h

De 1 zijn voordeel is de ander zijn nadeel.

4 januari 2019

De 1 zijn voordeel is de ander zijn nadeel.

1. Nederland is – samen met Argentinië – het enige land ter wereld dat een “fictieve rente” hanteert.

Iedereen (arm of miljonair) wordt geacht 4% rendement te halen op zijn geld. Enorm erg als de rente laag staat want wie haalt 4% rendement bij een bank????? De rijken..... lees maar ......

  • Miljonairs (top 10% van de Nederlandse bevolking) hebben daardoor 3,3 % van hun inkomen onbelast kunnen behouden want ook hier, voor miljonairs geldt dat ze verondersteld worden 4% rendement te behalen. Behalen ze meer…. Dan hebben ze geluk.

Rekensom : tss 2011 en 2014 hebben ze op 949 miljard 4% rendement betaald en dat is slechts 38 miljard. Dat bedrag is opgegeven als inkomen uit vermogen.

Het werkelijke inkomen van miljonairs was echter veel hoger namelijk 68,4 miljard.

Er is dus maar liefs 30,4 miljard aan de belastingheffing ontsnapt.

Gemiddeld gaat het dus om ongeveer 200.000 euro per miljonairsgezin dat niet belast werd en niet als inkomen is geregistreerd.

En de waanzin gaat nog verder
  • De 40% onder de top-10% komt er al minder goed vanaf. Er wordt geacht een forfaitair rendement te hebben behaald van €22,5 miljard.

Over dat bedrag hebben zij belasting betaald, en dat bedrag is ook bij hun inkomen opgeteld. De 40% middenklasse-groep haalde geen 22,5 miljard rendement binnen. Ze haalden 13,8 miljard minder binnen dus maar 8,8 miljard. Voor de middenklasse-groep werd dus 13,8 miljard “niet aanwezig geld” bij het inkomen opgeteld.

  • De onderste helft van de huishoudens wordt geacht €2,5 miljard rendement te hebben gemaakt, en dat wordt ook bij hun inkomen opgeteld. In werkelijkheid hebben ze echter een verlies van 6,4 miljard geleden.

Immers, sinds wanneer zouden armen vermogensrendementheffing kunnen betalen. Hebben armen wel vermogen? De regering vindt van wel. Iedere euro op je spaarrekening wordt gezien als vermogen en daar mag de staat 4% op heffen. Geen bank die je 4% geeft op je vermogen op je spaarrekening, vandaar dat de “onderste helft van de huishoudens” en verlies heeft van 6,4 miljard.

Deze groep mensen in Nederland betaalt dus 4,75 % van wat de miljonairs niet moeten betalen. (6,4 miljard op 30,4 miljard = 4,75 %). De armste groep Nederlanders betaalt dus een kwart van wat de miljonairs niet hoeven mee te tellen bij hun inkomen.

Schandalig

En de waanzin gaat nog verder

2. Naast het feit dat Rutte het vermogen van miljonairs bewust beschermt, stond hij nog toe dat de inkomstenbron van rijken nog groter werd. Dividend werd niet langer 50% of 60% belast maar kon aanvankelijk verlaagd worden tot 25% om uiteindelijk uit te komen op 15% dividendbelasting.

Een rekensommetje : tuss 2011 en 2013 scheelt dat 21 miljard dividendbelasting die miljonairs niet moesten ophoesten.

Immers, het systeem verlaagt op papier de inkomens van de top-10% en verhoogt de inkomens van alle overigen – ja, helaas alleen op papier.

Het jongleren ging verder want prompt werd verteld dat er minder inkomsten waren uit vermogen (hei hei), dus…. Zouden ze de belasting op arbeid noodgedwongen (hei hei) moeten verhogen.

Wat er dus binnenkwam aan vermogensbelasting werd door een heel groot deel gedragen door de armen (onderste 90% van de bevolking). Een enorm nefaste verschuiving van belastingheffing van rijk naar arm.

De SP vindt dat de politiek moet nadenken over "wie komt het beleid ten goede". 
Ik als SP'r vind ook dat de politiek niet eerst alles wat vroeger "een verworven recht" was kan privatiseren (overlaten aan de "markt") om erna ZELF de regels op te stellen. Decentralisering voor het werk maar controle qua betalingsregels.

Papier is gewillig, alleen Rutte wil niet mee.

Hoe is het mogelijk dat een regering ermee wegkomt vraag ik me af.

Het rekenmodel verlaagt op papier de inkomens van de miljonairs en verhoogt de inkomens van alle overigen.

Het lijkt wel goocheltruc.

Je zet twee mensen op een wip. In het midden is het steunpunt aan de grond verankerd, van waaruit de twee amen in elkaars verlengde spruiten. Beide armen zijn even lang, even breed, even dik en toch is er geen evenwicht zichtbaar.

De ene persoon moet duidelijk meer gewicht inbrengen dan de persoon aan de andere kant van het toestel, teneinde een “evenwicht” te creëren.

Schijn bedriegt.

De armen zijn niet uit hetzelfde product vervaardigd.

De ene arm is gemaakt van ijzer, de andere van aluminium. Beide materialen lijken op elkaar maar zijn niet hetzelfde.

Als dus 4% belasting geëind wordt op een bedrag, waardoor een negatief saldo ontstaat, dan moet Rutte zich toch wel diep schamen, zou ik zo denken.

Het tegendeel is waar.

Ze leven in hun eigen bubble, ver van de onderste laag van de bevolking, en hebben geen nood aan verduidelijking van het “armste gedeelte van de populatie”.

( met dank aan Alman Metten, 2016, www.mejudice.nl

Reactie toevoegen

U bent hier