h

De grondwet werd niet nageleefd

30 juli 2018

De grondwet werd niet nageleefd

Als een kort geding aangespannen wordt dan moet er iets ergs aan de hand zijn, en ja hoor… Hans TEEGELBECKERS van Vos/ABB advocaten stelde :
DE GRONDWET WERD GENEGEERD  door de gemeente Terneuzen, door de gemeenteraad in Terneuzen en zelfs door de minister.

Gelukkig hebben we dan nog specialisten die voor ons opkomen, want de GRONDWET is voor ons allen, en die moet iedereen opvolgen. Oud of jong, rijk of arm, machtig of minder machtig.

De Rede en Zeldenrust-Steelantcollege fuseren over een paar dagen. Op 1 augustus 2018 is het een Stichting die zal uitgaan van ACTIEVE
PLURIFORMITEIT. Op basis van gelijkwaardigheid zal de school dan aandacht
moeten besteden aan de diversiteit van onze huidige samenleving. Geen leerling, leerkracht of personeelslid mag geweigerd worden op grond van onder meer seksuele geaardheid, godsdienst of levensovertuiging.

Tot VOOR de dreiging met het kort geding zouden we in Terneuzen een Samenstellingschool krijgen met Christelijke grondslag.

Vooropgesteld ; er is natuurlijk niets mis met een Christelijke school, er is niets mis met een openbare school. Alleen de wet zegt dat er overal een openbare school moet zijn en bij het wegvallen van de Rede zou er in heel Zeeuws-Vlaanderen geen openbare school meer te vinden zijn, en DAT is tegen de Grondwet.

Ongetwijfeld zal het speculeren genoemd worden, maar mijns inziens is macht en geld (sinds mensenheugenis) de leidende factor bij het opstellen van de eisen binnen een bedrijf, binnen een land, binnen een groep mensen. Degene die met de dikste portefeuille kan zwaaien neemt meestal de meeste tijd en ruimte in beslag.

Aangezien ik alleen maar kan gissen naar de gesprekken die gevoerd werden tussen de betrokken partijen kan ik niet reproduceren wie wat voor argument naar voor bracht om de fusieschool een Christelijke grondslag te geven. Mijns inziens is het echter meteen duidelijk dat een Christelijke grondslag (aanwezig in het Zeldenrust-Steelantcollege) meteen de ondertoon geeft.

Je zou het kunnen vergelijken met de kleur donkergrijs.
Donkergrijs is dan Christelijk in mijn voorbeeld. Wil je er iets van geel of groen aan toevoegen, dan zul je onmogelijk een stralend geel of groen als mengkleur kunnen bekomen. Tenzij het donkergrijs zo miniem aanwezig is en het geel of groen heel erg toegevoegd wordt.

Zo ook met de Rede (geel of groen in mijn voorbeeld) en het
Zeldenrust-Steelantcollege dat donkergrijs is in mijn voorbeeld. Ze hebben respectievelijk weinig en veel leerlingen. De teerling is geworpen, zou je denken. De Christelijke school heeft de macht en kan bepalen wat voor fusie het wordt. Zij hoeft immers niet te fuseren. Heeft nog genoeg leerlingen. De Rede moet samengaan met een andere school wil ze overleven. Dus bepaalde Zeldenrust-Steelant dat de fusieschool een Christelijke grondslag zou krijgen.

DE WET HEEFT DIT ECHTER VERHINDERD, met dank aan advocaten die de wet nageleefd willen zien, want onze onderwijsminister Arie Slob van de Christenunie vond dat van die grondwettelijke eis mag afgeweken worden. Hoe treurig is dat niet?

Ongetwijfeld zal de heer Hans Teegelbeckers van Vos/ABB advocaten deze zaak niet snel loslaten.

Reactie toevoegen

U bent hier