h

Minimumloon gaat per 1 juli omhoog

20 juni 2018

Minimumloon gaat per 1 juli omhoog

Per 1 juli 2018 zal op het loonstrookje van minimumverdieners een verhoging van het brutoloon te zien zijn. Het uurloon van werknemers gaat omhoog van 9,11 naar 9,20 euro/u. Een schamele 1 % dus. 

Het Kabinet Rutte III brengt de volgens de VVD te prijzen verhoging als volgt :

  • Ouders moeten voor hun kinderen zorgen, ze hebben de zorgplicht tot hun kinderen 21 jaar zijn. Dus moeten kinderen die gaan werken vanaf die leeftijd meer geld ontvangen.
  • Steeds meer jeugdigen gaan op zichzelf wonen en moeten dus meer geld ontvangen.
  • Werkgevers belonen steeds meer navenant de diploma's ipv op basis van leeftijd en ervaring en daarom moet het loon omhoog.
  • Het minimumjeugdloon van 21 en 22 jarigen paste niet meer bij het uitgangspunt dat werknemers voor gelijke werkzaamheden een gelijk loon moeten krijgen.
  • In veel landen hebben jeugdigen vanaf 21 jaar reeds lang recht op een wettelijk minimumloon.

Het Kabinet Rutte III regelt dit voor de jeugdige WERKNEMERS :

  • De loonstrookjes van 1 juli 2018 gaan voor het bruto minimumloon omhoog. Van 9,11 euro/u naar 9,20 euro/u. ( is slechts 1% )
  • Op 1 juli 2017 sprak de regering het volgende af.

1) Ben je op 1 juli 2017 22 jaar dan krijg je het volledige wettelijke minimumloon.
2) Ben je op 1 juli 2017 onder de 22 jaar dan gaat het loon gedeeltelijk omhoog.

3) Ben je op 1 juli 2019 of 18 jaar, of 19 jaar of 20 jaar, dan gaat een vast percentage van het wettelijk minimum verder omhoog.
4) Ben je op 1 juli 2019 21 jaar dan gaat je loon omhoog naar het volledige wettelijke minimumloon.

Je zou dus kunnen denken dat werkgevers het moeilijk krijgen, want de jeugdige vakkenvullers krijgen het minimumloon.
Vergis je niet.
Rutte heeft overal aan gedacht.
Ook aan de werkgevers

Het Kabinet Rutte III regelt dit voor WERKGEVERS :

1) LAAG INKOMENVOORDEEL (LIV)

  • Daar jeugdige werknemers van 21 en 22 jaar het volledige wettelijke minimuminkomen krijgen hebben de werkgevers een fikse loonkostenstijging. Die wordt echter gecompenseerd door de LIV-regeling. Het LAGE  INKOMENSVOORDEEL. (Sinds wanneer is een laag inkomen een voordeel ??? Laat duidelijk zien dat de één zijn voordeel de ander zijn nadeel is ). De werknemer moet dan wel meer dan 1248 u per kalenderjaar werken in het bedrijf.
  • Biedt de werkgever de jeugdige werknemer een LEERPLEK aan, dan moet de werkgever GEEN loonsverhoging betalen aan 18, 19, 20-jarigen.
  • Biedt de werkgever de jeugdige werknemer een LEERPLEK aan voor jeugdige werknemers van 21 - 22 jaar, dan moet hij wel loonsverhoging betalen, maar kan hij daarentegen weer gebruik maken van de LIV-regeling.

2) LOONKOSTENVOORDEEL (LKV)

Vanaf 1 januari 2018 vervalt de " Premiekorting " waarop werkgevers aanspraak konden maken, mits ze het zelf verrekenden.

Nu spreken ze van het " Loonkostenvoordeel ", een bedrag dat werkgevers automatisch teruggestort krijgen op het einde van het kalenderjaar.
Wanneer krijgt de werkgever een LKV?

Als de werknemer een uurloon heeft tussen 9,82 en 12,29€ /u.

Als de werknemer ingeschreven staat in het UWV " banenregisterplan " of als de werknemer scholingsbelemmeringen heeft. Vb een Wajonjongere of als je als werknemer een WSW-indicatie hebt. Het LKV bedraagt hier 1,01€/u met een max van 2000€ /j.

Als een werknemer ouder is dan 56j. En vanuit een uitkering komt, krijgt de werkgever 3,05€/u met een max. Van 6000€/j.
Enz
Enz

Als opmerking staat wel te lezen dat het LKV en het LIV niet verenigbaar zijn.
En het LKV loopt slechts 3 jaar.

De werkgever zit helemaal gebakken als hij een betaalde stage kan aanbieden, dewelke gezien wordt als een dienstbetrekking en waarop LKV toegekend wordt.
Dit voordeeltje loopt lekker door voor de werkgever als hij die werknemer na de stage een BBL-contract aanbiedt. (Beroepsbegeleidende leerweg)

Allemaal te lezen op 

www.salarisnet.nl

www.msngeldzaken.nl

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/rekenhulp-minimumlo...

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier