h

Studieschuld hoeft niet meer.

27 april 2018

Studieschuld hoeft niet meer.

Voor iederen die dacht - na het studeren - met een studieschuld te blijven zitten is er goed nieuws.

 

De PRESTATIEBEURS =  een STUDIEFINANCIERING.

Maar waarom twee namen, en wanneer heb je een Prestatiebeurs en wanneer een studiefinanciering ? Ik probeer het te verduidelijken.

Bij de invoering van de benaming " prestatiebeurs " zie je onmiddellijk dat "een prestatie" verwacht wordt, namelijk DIPLOMA halen BINNEN 10 Jaar.

Ga je dus bijvoorbeeld studeren en wil je een diploma halen in het Middelbaar Beroepsonderwijs Niveau 1 of 2 dan wordt  NOOIT van je verwacht dat je de "PRESTATIE" zo snel kunt leveren en dus krijg je ruimte, tijd, en moet je je studiefinanciering niet terugbetalen. Zelfs niet als je je diplomoa nooit haalt. Bij financiering Middelbaar Beroepsonderwijs Niv 1 en 2 spreken we nooit over een Prestatiebeurs, maar over de gewone "studiefinanciering".

De financiering van alle studies hoger dan Middelbaar Beroepsonderwijs Niveau 1 en 2 hebben te maken met een "Prestatiebeurs". Immers, van studenten Middelbaar Beroepsonderwijs niv 3 of 4, van HBO studenten van studerenden aan de Universiteit mag verwacht worden dat ze de "PRESTATIE" kunnen leveren om binnen de gestelde termijn van 10 jaar hun diploma te halen. Vandaar dat zij vallen onder de PRESTATIEBEURS.

Halen studenten hun diploma binnen 10 jaar en hadden ze een PRESTATIEBEURS dan moeten ze die NIET TERUGBETALEN.

Halen studenten hun diploma NIET binnen de gestelde 10 jaar dan moeten ze enkel het deel van de nog te lopen jaren achteraf terugbetalen want ze hadden immers een PRESTATIEBEURS en aan de PRESTATIE om binnen de 10 jaar een diploma te halen heben ze niet voldaan, dus zal bijvoorbeeld 2 jaar PRESTATIEBEURSGELD terugbetaald moeten worden als je pas na 12 jaar je diploma haalt op de universiteit, op de HBO of bij de Middelbare Beroepsopleiding niv 3 of 4.

Verder is het goed om weten dat de PRESTATIEBEURS bestaat uit een basisbeurs, een reisproduct, een aanvullende lening en eventueel ook een rentedragende lening.

De basisbeurs kun je krijgen wanneer je als student nog inwoont bij je ouders. Het bedrag van de studiebeurs is ongeveer even hoog als de kinderbijslag. Bijverdienen a.h.v. een bijbaantje mag, maar heeft wel zijn grenzen.

De aanvullende beurs wordt berekend a.h.v. de hoogte van de inkomens van de ouders.

Alles is te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/...

En voor onze Wajong-studenten vond ik onderstaande citering ;

"Omzetten prestatiebeurs in een gift bij recht op Wajong

Volgt u een opleiding en behaalt u uw diploma binnen de diplomatermijn van 10 jaar? Dan hoeft u uw prestatiebeurs niet terug te betalen. Die wordt dan omgezet in een gift. Wordt u tijdens de diplomatermijn volledig en blijvend arbeidsongeschikt en krijgt u recht op Wajong? Dan kunt u mogelijk uw prestatiebeurs om laten zetten in een gift. Dit heet een ‘Voorziening prestatiebeurs bij Wajong’."

 

Reactie toevoegen

U bent hier