h

Individuele Studietoeslag in Terneuzen?

17 april 2018

Individuele Studietoeslag in Terneuzen?

Een INDIVIDUELE STUDIETOESLAG kan door de Gemeente worden verstrekt - als onderdeel van de Participatiewet ( ingevoerd in 2015 ) - aan STUDENTEN MET EEN BEPERKING.
Het betreft een nieuw (in 2015) ingevoerde vorm van ondersteuning voor studerenden die zelf niet kunnen voorzien in het minimumloon.
Gehandicapte studenten kunnen vaak geen bijbaantje krijgen en worden d.m.v. de "individuele studietoeslag" financieel gecompenseerd en aangemoedigd om - ondanks hun handicaps - toch te gaan studeren en een diploma te halen. Een papiertje dat nog altijd laat zien aan werkgevers dat de kandidaat iets kan. Een baan krijgen bij een regulier bedrijf zou voor mensen met een handicap dan ook geen obstakel meer zijn. Althans, dat was de gedachte bij de Participatiewet.

Tot zover de theoretische gedachtengang achter de Participatiewet.

Maar nu even naar wat op 16 april in het AD te lezen was ; "STUDENTEN MET EEN BEPERKING KRIJGEN ONGELIJKE STUDIETOELAGEN".

Uit onderzoek bleek dat niet iedere gemeente evenveel studietoeslag geeft aan gehandicapte studenten.
Sommige gemeenten geven slechts 45€ per maand. Andere gemeenten geven 300€. 

Maar hoeveel geeft jouw gemeente nu uit aan Individuele Studietoeslag ?

  • In Middelburg en Vlissingen krijg je 250 euro per maand ;
  • In Den Haag 150 euro per maand ;
  • In Rijswijk 100 euro per maand ;
  • In Hulst en Sluis een schamele 50 euro per maand ;
  • In Terneuzen krijgt een thuiswonende scholier 100 euro per maand en een uitwonende scholier 185 euro per maand.

Rutte bepaalde destijds de spelregels van de Participatiewet en vond dat iedere gemeente zelf mocht en kon bepalen hoeveel geld ze uit de pot halen voor studerende gehandicapten. Een discretionaire bevoegdheid geven aan gemeenten kan al heel snel onrust uitlokken als bekend wordt dat de ene gemeente slechts 40 euro per maand geeft en een andere gemeente er 300 euro voor opzij gezet heeft. Mij is nog niet duidelijk waarom de regering die problemen niet zelf oplost of op zijn minst een marge stelt waarbinnen gemeenten de toeslag moeten plaatsen, want tussen 40 euro per maand en 300 euro per maand zit een groot gapend gat dat nu opgevuld moet worden met.... uitleg, vragen, discussies, argumenten en vooral met veel kostbare tijd.

Reactie toevoegen

U bent hier