h

Gemeenteraad bespreekt wijziging APV, SP vraagt om verheldering over vakantieparken

6 februari 2024

Gemeenteraad bespreekt wijziging APV, SP vraagt om verheldering over vakantieparken

Foto: © Anne Hana
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 1 februari stond de vaststelling van de eerste wijziging van de Algemeen Plaatselijke Verordening 2024 (APV) op de agenda. Het college kwam met een voorstel voor wijziging van de APV in verband met het kunnen invoeren van een exploitatievergunning voor vakantieparken.

De SP heeft begrip voor de intentie van het college om de APV te wijzigen en de gemeentelijke gereedschapskist uit te breiden. Echter, naar aanleiding van een Bibob-onderzoek en de recente sluiting van vakantiepark Prinsenmeer in Ommel, had de SP enkele vragen en daarmee zorgen geuit. 

De Statenfractie van SP Noord-Brabant stelde vragen aan de gemeente en de gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant tijdens bewonersbijeenkomsten in januari. De sluiting van Prinsenmeer heeft nadelige gevolgen voor zowel langdurige recreanten als kortstondige boekingen. Bovendien verblijven er mensen op het park, mogelijk gedoogd door de gemeente Asten, die vanwege woningnood geen alternatieve huisvesting kunnen vinden. De gemeente Asten overweegt het gas van het park af te sluiten.

Hoewel de situatie in Ommel verschillend is van die in Terneuzen, had het SP-raadslid Smit enkele vragen voor de burgemeester. Deze vragen betroffen onder andere het plan van aanpak voor het geval vakantiepark Marina Beach wordt gesloten, de gevolgen voor recreanten met vakantiehuisjes, chalets of caravans, en de toegankelijkheid van het park voor recreatieve activiteiten in de Braakman.

De burgemeester reageerde glashelder op de gestelde vragen en benadrukte het standpunt dat de exploitant verantwoordelijk is voor het naleven van de regels. De SP deelt dit standpunt en heeft zich als expert geprofileerd op het gebied van campings en vakantieparken, zowel landelijk als regionaal.

Het Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP reist door het hele land om acties te voeren tegen onder andere het opkopen van recreatieparken. Er ligt momenteel een initiatiefnota van de SP, die binnenkort in de Tweede Kamer zal worden besproken.

De SP heeft voor de vaststelling van de APV gestemd, waarbij wij het belang erkennen om illegale huisvesting en uitbuiting van arbeidsmigranten aan te pakken. Tegelijkertijd benadrukt de SP dat recreanten en de natuur beschermd moeten worden. De ontwikkelingen zullen nauwlettend worden gevolgd door de SP Terneuzen en SP Zeeland.

Bekijk het terug op SP Terneuzen TV:

Lees verder in de PZC via onderstaande link: "Peter Gillis krijgt een briefje van de burgemeester: vergunning nodig voor Marina Beach in Hoek"

U bent hier