Tomatenstoofpot met witte bonen
22 oktober 2024
Tomatenstoofpot met witte bonen
Deze stoofpot met tomaten en witte bonen is dé winterse knuffel in een kom die je niet wist dat je nodig had! Het is niet alleen gezond en vullend, maar ook de perfecte partner voor de koude dagen, wanneer je het liefst in een dekentje op de bank ligt. De zachte zoetheid van tomaten en de romigheid van bonen vormen samen een smaakduo dat je smaakpapillen een vreugdedansje laat maken.
Maar wacht, er is meer!
Voeg daar wat levendige kruiden, knoflook en een vleugje citrus aan toe, en je hebt een smaakexplosie die zo indrukwekkend is dat zelfs je oma er jaloers op zou zijn. Kortom, dit gerecht is niet alleen voedzaam, maar ook een heerlijk excuus om nóg een keer op te scheppen!
Veel kookplezier!
Personen: 2
Ingrediënten
- 2 eetlepels olie op hoog vuur (avocado, druivenpitolie)
- 1/2 middelgrote ui, in blokjes gesneden
- 5-6 roma- of pruimtomaten, in blokjes
- 1 (15 oz) pot of zak witte bonen (cannellini of grote noordelijke), uitgelekt en gespoeld
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 takjes rozemarijn
- 1 ½ kopje groentebouillon
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- 1 bosje snijbiet, fijngesneden
- Vers gehakte peterselie en citroenschil om te garneren
De Bereiding
Stap 1: Hak de knoflook en uien fijn en geef ze een momentje rust op de snijplank – ja, zelfs groenten verdienen af en toe een pauze van 10-15 minuten.
Stap 2: Verhit wat olie in een pan en laat de uien hun glanzende moment pakken. Bak ze 5 minuten tot ze een beetje beginnen te bruinen, alsof ze net terugkomen van een zonnige vakantie.
Stap 3: Gooi de tomaten erbij en laat ze nog 4-5 minuten pruttelen, terwijl je af en toe roert. We willen tenslotte geen tomaten die zich aan de bodem van de pan vastklampen als klunzen op een schaatsbaan.
Stap 4: Bonentijd! Voeg de bonen, knoflook en rozemarijn toe en bak alles nog 1-2 minuten tot de knoflook je keuken vult met een geur waar zelfs je buren blij van worden.
Stap 5: Tijd voor actie! Bouillon, zout en peper erbij en breng het geheel aan de kook. Zodra het suddert, mag de snijbiet meedoen aan het feest. Laat het 10-15 minuten sudderen, zodat alle smaken samen kunnen smelten als oude vrienden op een reünie.
Stap 6: Serveer dit smaakvolle meesterwerk met een royale dosis verse peterselie en een snufje citroenrasp voor die verfrissende finishing touch.
Eet smakelijk!
- Zie ook:
- mr. Mart Smit
Reactie toevoegen