h

Jongeren worden dubbel genaaid. De moderne economie is een spelletje geworden.

18 augustus 2024

Jongeren worden dubbel genaaid. De moderne economie is een spelletje geworden.

Ah, de moderne economie. Het is als een soort spelletje SimCity, maar dan zonder de leuke bits zoals het bouwen van parken of het laten crashen van een UFO. Nee, we hebben het over het echte leven, waar ondernemers niets liever willen dan een leger van jong, energiek en vooral goedkoop personeel. Waarom zou je ook een vaste medewerker aannemen met al die irritante voordelen zoals vakantiegeld, pensioen en een ziektekostenverzekering? Nee, geef ons maar een frisse lading studenten elke drie maanden. Zóveel beter dan die ouderwetse, dure werknemers met hun ervaring en rechten.

Voor maar 13,68 euro per uur, of minder (want ja, wie houdt er niet van een goede korting?), kun je een groepje jonge zielen laten zwoegen alsof hun leven ervan afhangt. En weet je wat het beste is? Ze werken nu meer uren dan ooit tevoren! Waarom? Omdat ze wel moeten.

We hebben er namelijk voor gezorgd dat ze eerst keurig tienduizenden euro’s schuld opbouwen dankzij de afschaffing van de basisbeurs. Vervolgens hebben we de rente op hun studieschuld vervijfvoudigd – gewoon omdat het kan. En als klap op de vuurpijl hebben we de huizenmarkt zo gefikst dat ze bij hun ouders kunnen blijven wonen tot ze bejaard zijn, want ja, huren is tegenwoordig duurder dan een Ferrariverzameling.

Maar wacht, het wordt nog beter! Het nieuwe kabinet – je weet wel, die mensen die tijdens de verkiezingen allemaal mooie beloftes deden – heeft een fantastische nieuwe maatregel in petto: de langstudeerboete! Voor maar 3000 euro extra per jaar, bovenop je collegegeld, mag je genieten van nog meer financiële druk als je het waagt langer dan één jaar over je studie te doen. Wie zegt dat studeren niet spannend kan zijn?

En wie wordt hier het hardst door geraakt? Precies, de werkende klasse. Want we willen toch niet dat zomaar iedereen kan studeren? Nee, laten we dat vooral voorbehouden aan de rijken. Want eerlijk is eerlijk, de economie draait wel lekker zo. En dat is toch waar het allemaal om draait?

Dus laten we vooral doorgaan met deze briljante plannen. We moeten investeren in ons onderwijs, zeggen ze. Maar wie heeft er onderwijs nodig als je gewoon lekker kunt blijven verdienen aan de ellende van anderen? Steun de oproep, want samen kunnen we strijden dat studeren geen luxe gaat worden! https://doemee.sp.nl/stop-de-langstudeerboete

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier