h

Minister Sophie Hermans wil sleutelen aan de rechtsbescherming van burgers

13 september 2024

Minister Sophie Hermans wil sleutelen aan de rechtsbescherming van burgers

Foto: Steven Lak
De Raad voor de rechtspraak heeft kritiek op het plan van de regering om bij elektriciteitsprojecten van 25 kilovolt of meer de mogelijkheid voor burgers om in beroep te gaan te beperken. Nu kunnen mensen bij twee instanties in beroep gaan, maar de regering wil dit terugbrengen naar één instantie. Dit zou de processen versnellen, maar de Raad waarschuwt dat het telkens verkorten van juridische procedures de rechten van burgers kan aantasten.  

 
Versnellen van de procedure
De minister van Klimaat en Groene Groei wil dat grote elektriciteitsprojecten sneller kunnen doorgaan. Deze projecten worden gezien als "belangrijk voor de maatschappij," waardoor de juridische stappen sneller afgehandeld kunnen worden. Dit betekent dat mensen alleen nog bij de Raad van State in beroep kunnen gaan, in plaats van eerst bij de rechtbank en daarna bij de Raad van State.

'Besluit versnelling elektriciteitsprojecten gaat ten koste van rechtsbescherming'


Bescherming van rechten
De Raad voor de rechtspraak begrijpt dat het belangrijk is om snel te kunnen beslissen, maar vindt dat ook in deze gevallen burgers goed beschermd moeten worden door rechtspraak in twee stappen. Het is lastig uit te leggen waarom bij minder belangrijke zaken wél twee beroepsmogelijkheden zijn.
 
Advies van de Raad van State
De Raad van State is het eens met de Raad voor de rechtspraak en vindt ook dat er voorzichtig moet worden omgegaan met het verminderen van de beroepsmogelijkheden, vooral omdat de doorlooptijden al lang zijn.     

Het volledige wetgevingsadvies is te lezen op de website van de Raad voor de rechtspraak.

Reactie toevoegen

U bent hier