h

Dank zij de SP is de “verdeelsleutel” eerlijker.

21 januari 2024

Dank zij de SP is de “verdeelsleutel” eerlijker.

Foto: Raymond de Frel
Dank zij de SP wordt naast het inwonersaantal nu ook naar de rijkdom van een gemeente gekeken om te bepalen hoeveel asielzoekers een gemeente moet huisvesten volgens de SPREIDINGSWET.

Toen de SP in 2023 constateerde dat de minst welvarende gemeenten drie keer zoveel asielzoekers opvangen dan welvarende gemeenten, werd dit besproken in de Tweede Kamer. Deze onrechtvaardigheid moest verwijnen en dat gebeurde ook.

Thans wordt, naast het inwonersaantal ook gekeken naar de welvaart van een gemeente om tot een eerlijke “verdeelsleutel” binnen de SPREIDINGSWET te komen.

Voor Terneuzen betekent het uitvoeren van de SPREIDINGSWET (met de nieuwe SP-verdeelsleutel), dat we in onze gemeente 20 asielzoekers minder moeten opvangen dan wanneer enkel met de hoeveelheid inwoners rekening zou worden gehouden.

  • Het COA streeft naar 96.000 opvangplekken in Nederland tegen eind 2024.
  • Begin 2024 had Terneuzen 78 asielzoekers onderdak gegeven.
  • De definitieve berekening staat nog niet vast, maar Terneuzen moet eind 2024 ongeveer 277 opvangplekken gerealiseerd hebben.

Als Terneuzen het aantal op te vangen asielzoekers moeilijk kan halen, dan kunnen ze hieromtrent een overeenkomst sluiten met een andere gemeente binnen Zeeland die dan meer asielzoekers moet opvangen.

Haalt Terneuzen het bedoelde aantal opvangplekken niet dan kunnen ze door het Rijk gedwongen worden.

Haalt Terneuzen meer dan de bedoelde opvangplekken, dan kunnen ze een bonus van het Rijk krijgen.

De definitieve verdeelsleutel wordt later dit jaar bekend gemaakt, aldus demissionair staatssecretaris Van der Burg.

Reactie toevoegen

U bent hier