h

Luchtkwaliteit woongebied Sluiskil

16 december 2023

Luchtkwaliteit woongebied Sluiskil

Foto: Luchtmeetnet
Naar aanleiding van klachten van inwoners uit Sluiskil over stank- en stofoverlast heeft de SP op 11 september schriftelijke vragen gesteld. In deze vragen hebben wij de mogelijkheid van een verband tussen deze klachten en die vanuit het kassengebied op de Axels vlakte aan de orde gesteld. Uit de beantwoording van onze vragen en de bestudering van de onderzoeksrapporten is gebleken dat het bevoegde gezag, zijnde de provincie, tekort is geschoten in het uitvoeren van een grondig onderzoek.

Tijdens de raadsvergadering van 14 december heeft de SP op  initiatief van het CDA samen met 50PLUS, D66 en Sociaal Terneuzen een motie ingediend. De motie is door de gemeenteraad aangenomen.

Met deze motie wil de gemeenteraad van de gemeente Terneuzen de wethouder meer handvatten bieden om zo een nieuw onderzoek af te dwingen bij de Provincie Zeeland. De raad wil nu wel eens precies weten welke stoffen er hier nu rond dwarrelen.

SP-raadslid Smit: "Ons inzicht is tevens gevormd door het gebrek aan adequate terugkoppeling van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) naar de melders toe. Bewoners die wij hebben gesproken, hebben herhaaldelijk klachten ingediend bij de RUD, maar ervaren dat hier niets mee wordt gedaan. Deze nalatigheid van de RUD is verontrustend en draagt bij aan het gevoel van onrechtvaardigheid bij de bewoners."

"Bovendien zijn er potentiële gezondheidsrisico's, waarbij sommige inwoners aangeven gezondheidsklachten te ondervinden. Mensen met een moestuin uiten bezorgdheid over de veiligheid van hun gewassen. Wij delen deze zorgen van de inwoners."

"Daarom ondersteunen wij vol overtuiging deze motie en dringen wij aan op een nieuw onderzoek met de nodige urgentie. Het welzijn van de inwoners en de garantie van een gezonde leefomgeving dienen prioriteit te krijgen." 

Reactie toevoegen

U bent hier