h

SP Zeeland steunt actie van Zeeuwse buschauffeurs

2 november 2023

SP Zeeland steunt actie van Zeeuwse buschauffeurs

Foto: SP
De SP Zeeland steunt de Zeeuwse buschauffeurs die op dinsdag 31 oktober 2023 bijna 6.000 handtekeningen hebben overhandigd aan gedeputeerde Harry van der Maas. Deze chauffeurs maken zich ernstig zorgen over het behoud van hun banen als de voorgenomen veranderingen in het openbaar vervoer doorgang vinden.

Wij geloven dat alles wat niet failliet mag gaan, niet thuishoort op de vrije markt. Het openbaar vervoer is zonder twijfel een essentiële basisvoorziening. In Zeeland dreigt echter een verdere afbraak van deze cruciale dienst. Daarom is het nu het moment om te kiezen voor openbaar vervoer in publieke handen. Op die manier kunnen we als gemeenschap inspraak hebben en kunnen de gemaakte winsten worden geïnvesteerd in het verlagen van de tarieven in plaats van naar aandeelhouders te vloeien.

De SP heeft reeds een gedegen plan opgesteld dat aantoont dat eigen beheer van het openbaar vervoer de weg vooruit is. Als je zelf de touwtjes in handen hebt, kun je efficiënter opereren en ervoor zorgen dat de middelen op een verantwoorde wijze worden ingezet.

"Het aantal verzamelde handtekeningen is ronduit indrukwekkend." 

Foto: SP
Tijdens deze actie kregen de buschauffeurs de steun van talloze SP-leden uit heel Zeeland.

Jack d'Hooge, een van de chauffeurs, speelde een leidende rol in deze actie. Hij benadrukte: "Het aantal verzamelde handtekeningen is ronduit indrukwekkend. Dit benadrukt hoezeer de voorgestelde veranderingen in het openbaar vervoer niet alleen de chauffeurs raken, maar ook passagiers en toeleveringsbedrijven."

Het voorgestelde vervoersplan houdt in dat bussen niet langer van dorpskern naar dorpskern zullen rijden, maar van hub naar hub, vaak gelegen buiten de kernen. Bovendien moeten flexibele taxi's, buurtbussen, deelfietsen en deelauto's zorgen voor een soepel verloop van het openbaar vervoer.

Jack d'Hooge is echter van mening dat dit plan geen recht doet aan de behoeften van de gemeenschap. Hij stelt: "Je moet wel een diepgewortelde afkeer hebben van het openbaar vervoer om een dergelijk plan te bedenken. Veel buslijnen verdwijnen, en in veel dorpen zal geen bus meer stoppen. Bovendien worden de hoofdlijnen, die de ruggengraat van het openbaar vervoer vormen, geschrapt. Er zullen slechts één of twee hubs overblijven, waardoor scholen, verzorgingstehuizen en winkelcentra bediend moeten worden met oproepgebonden busjes."

De buschauffeurs maken zich vooral zorgen over het verlies van hun banen. "Dit plan brengt maar liefst vijftig banen in gevaar, aangezien bijna de helft van de huidige dienstregeling zal worden geschrapt." Het is duidelijk dat deze veranderingen een verstrekkende impact hebben, niet alleen op de buschauffeurs zelf, maar op de gehele Zeeuwse gemeenschap. De SP Zeeland blijft vastberaden in haar streven om het openbaar vervoer in de regio te behouden en te verbeteren.

Reactie toevoegen

U bent hier