h

Waarom wordt erg aangedrongen op pgb aanvragen uit de Wlz ?

30 juli 2023

Waarom wordt erg aangedrongen op pgb aanvragen uit de Wlz ?

In de media konden we lezen dat de gemeente Terneuzen één van de 33 gemeenten is die het uurtarief voor de informele hulp voor pgb-gerechtigden verlaagd heeft van ruim 30 €/uur naar 16,10 €/uur, daarmee nog wel voldoen aan de wettelijke eis om boven het wettelijk uurtarief te blijven.

Tijdens huisbezoeken wordt deze tariefsverlaging besproken met de pgb-gerechtigden, er wordt gekeken naar de huidige zorgbehoefte van de cliënt, en er wordt gezocht naar de best passende zorg als wijzigingen doorgevoerd moeten worden.

Naast deze goede maatwerkbehandeling ervaren cliënten echter ook moeilijkheden bij die huisbezoeken. Al te vaak wordt door de huisbezoeker van de gemeente of aan-z intensief aangedrongen op het aanvragen van een Wlz-indicatie. Of de cliënt wel of niet tevreden is met zijn pgb uit de Wmo of niet, het aanvragen van een Wlz-indicatie wordt in ieder gesprek opgegooid. De pgb-gerechtigden, die wij spraken, voelden dit aan alsof ze niet meer een keuze aangeboden kregen, maar dat ze een ‘eis’ moesten inwilligen. In het gespreksverslag staat dan nog slechts het resultaat verwoord: ‘Vader vraagt de Wlz-indicatie aan.’

De SP heeft het document "Vraag om inlichtingen" ingediend. Ook de CU sloot zich aan en bracht bijkomende vragen in.

Foto: Mart Smit

Reactie toevoegen

U bent hier