h

De éénverdienersproblematiek.

10 juli 2023

De éénverdienersproblematiek.

Reeds in 2016 bracht de Nationale Ombudsman de "éénverdienersproblematiek" onder de aandacht van het Rijk.


Ondanks het feit dat het een taak van het Rijk is om bestaanszekerheid te brengen voor alle burgers is er sinds 2016 weinig gebeurd aangaande deze problematiek, want het is “ingewikkeld” . Allerlei toeslagen en regelingen hebben ervoor gezorgd dat ruim 10.000 huishoudens in Nederland ONBEDOELD onder het bestaansminimum komen. 

“Tot de slachtoffers behoren onder meer huishoudens waarbij de ene partner een UWV-uitkering en de ander (bijna) geen inkomen heeft. ‘Beiden krijgen van de gemeente aanvullende bijstand. Samenwonende stellen met een inkomen dat wordt aangevuld tot bijstandsniveau hebben weliswaar hetzelfde netto jaarinkomen als stellen die alleen een bijstandsuitkering ontvangen, maar hun bruto jaarinkomen is hoger. Om die reden vordert de Belastingdienst de toeslagen terug’, licht Divosa toe.” (1)

Het Rijk vroeg de gemeenten op 25 april jl. om deze gezinnen te helpen via de BB. (Bijzondere Bijstand). (1) 

Een kleine 3 maanden later (op 10 juli 2023)  zegt het Rijk overeengekomen te zijn met VNG dat gemeenten deze mensen financieel kunnen ondersteunen via de BB. (2) 

Daarmee heeft het kabinet tijd gekocht om met een structurele oplossing te komen voor dit probleem. (3)  Het extra werk heeft het Rijk wederom naar de gemeenten geschoven. 

Het Rijk kwam wel met twee oplossingen : 

  1. Een bedrag toekennen ter hoogte van het verschil in de maandelijkse huur- en/of zorgtoeslag met een (echt)paar met alleen een bijstandsuitkering.
  2. Eenmalig het bedrag van een terugvordering van zorg- en of huurtoeslag verstrekken. (4)

Deze oplossingen kunnen gebruikt worden omdat deze uitkeringen NIET meetellen voor de INKOMENSTOETS waardoor de hoogte van de toeslagen NIET wijzigt. (in het lopende jaar) 

Hopelijks komt een definitieve oplossing voor dit probleem op PRINSJESDAG.

(1) https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/bijzondere-bijstand-voor-gedupeerden

(2) https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/06/02/kabinet-werkt-aan-structurele-oplossing-voor-huishoudens-in-de-knel

(3) https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/gemeenten-springen-bij-voor-hulp-gezinnen-die-toeslagen-mislopen/

(4) https://www.gemeente.nu/sociaal/bijstand/weer-extra-taak-in-uitvoering-met-bijzondere-bijstand-eenverdieners/

Reactie toevoegen

U bent hier