Buurthuis “De Triangel” in Terneuzen.
Buurthuis “De Triangel” in Terneuzen.
Alles moet tegenwoordig een “extra” hebben.
Het moet jong zijn, creativiteit uitstralen, yupperig zijn en vooral een “concept” hebben.
Een simpele bar is niet langer goed genoeg want buurten worden opgewaardeerd door projectontwikkelaars, aangemoedigd door de gemeente en dragen hun nieuwe, jeugdige en volledig onderbouwde uitstraling uit waardoor je een “groene soeptent” duidelijk kunt onderscheiden van een oude dönertent.
De meeste mensen vinden vernieuwing een goede ontwikkeling, maar is dat niet te eenzijdig bekeken ? Moeten we niet méér vragen stellen en luisteren naar wat de mensen echt meemaken ? Misschien hoor je dan een heel ander verhaal.
Zo ook bij buurthuis “De Triangel”.
Op een bezoekrondje kwam ik op een ochtend bij de Triangel, alwaar ik een heerlijk warme ruimte vond met twee buurtbewoners die gezellig een bakkie deden. Ik had echt meer mensen verwacht, maar, dat kon nog komen en ik genoot “een tel” van ongestoorde rust, totdat een ietwat verwarde dame me duidelijk uitgekozen had en ik het komende uur dienst deed als “praatpaal”. Deze duidelijk on-democratisch ontstane verplichting kwam tot stand door haar praatdruk en mijn beleefdheidswaanzin. Twee dames, gevangen in hun neuroses.
Gelukkig kwam tussendoor een dame die reeds jaren in de Triangel werkt me bijstaan. Zij vertelde me wat er onderhuids speelde.
Het vernieuwde interieur van de Triangel, de nieuwe uitbater zijnde "de Zeeuwse Gronden" en de miscommunicatie hadden duidelijk een groep mensen verstoten. De mensen die voorheen iedere ochtend in de Triangel terechtkonden, voelen de connectie niet meer. Je zou dus kunnen zeggen dat de vernieuwing duidelijk een groep mensen heeft verstoten.
Het is dus zaak om de mensen uit de buurt terug te betrekken bij het “nieuwe concept” zodat ze zich weer welkom en betrokken voelen in HUN buurthuis.
We hebben in een aangenaam telefoongesprek met wethouder Laszlo van de Voorde het volgende voorgesteld : Vraag of de Zeeuwse Gronden een plan kunnen opstellen om de mensen uit de buurt terug te brengen naar HUN buurthuis dat ze nu KWIJT zijn.
De wethouder - die toevallig hieromtrent iets gelezen had in de notulen van de buurtraadvergadering binnenstad - bedankte voor de tip en het advies en gaat ermee aan de slag.
Reactie toevoegen