h

Wim en Ricardo gaan voor gezond tuinieren

10 augustus 2021

Wim en Ricardo gaan voor gezond tuinieren

Augustus 2021 in de groententuin van Ricardo en Wim groeien de aardappelen als kool.

Wat vorig jaar nog een onkruidrijk gebied was, hebben ze weten om te toveren tot een gezonde moestuin met groenten en fruit.

Maar is het allemaal altijd gezond ? En waar moet je op letten ? 

Ik wil het vandaag hebben over AARDAPPELEN.

Een product dat bijzonder gevoelig is voor TE LANGE NATTE periodes. Algauw kan een schimmelziekte optreden. Het heet ALTERNARIA en komt tot uitdrukking op de bladeren onder de vorm van zwarte plekken.

 

Het gevolg voor de boer is een lage opbrengst voor zijn aardappelen want door deze schimmelziekte daalt het "onderwatergewicht" (het o.w.g.) van de aardappelen. 

 

Ze zeggen dat een boer goed geboerd heeft als zijn opbrengst aardappelen op zijn minst 360 o.w.g. is. (Onderwatergewicht). Bij droge en warme zomers is het o.w.g. bijna altijd boven de 360. Bij natte zomers zakt het o.w.g. drastisch.

Zijn deze schimmels gevaarlijk voor de mens ?

Wel, de ALTERNARIA behoort tot de familie van de “zakjeszwammen”. De schimmel produceert MYCOTOXINES (giftige schimmels) en ALTERNARIOL. Gelukkig is de acute giftigheid gering. Beide stoffen worden echter wel in verband gebracht met het ontstaan van slokdarmkanker.

Reactie toevoegen

U bent hier