h

De "Blue Zone" die Terneuzen heet.

21 mei 2021

De "Blue Zone" die Terneuzen heet.

SP-raadslid Jean-Paul CASTELEIJN dient een initiatiefvoorstel in over het geheim van een "BLUE ZONE" alwaar mensen bovengemiddeld gezond oud worden.

Uit onderzoeken blijkt dat er in de wereld slechts vijf Blue Zones zijn waar de mensen heel gezond leven en dus ook kans maken om heel gezond oud te worden. (In Sardinië, Griekenland, Okinawa in Japan en in Costa Rica en een klein gebied in Californië.)

Bijna ieder mens en zelfs een gemeente zou kunnen streven naar een leven waarin je gezond oud kunt worden.

1. De mens zelf :

In de een Blue Zone leven mensen gezonder dan in de rest van de wereld. Ze hebben hun eigen methodes ontwikkeld om actief gezond te blijven.

Bijvoorbeeld het veel bewegen in de natuur. Bewust kiezen om niet naar een sportschool te gaan waar je alleen maar (zelf) opgelegde targets moet/wilt halen. Nee, gewoon wandelen in de natuur, een bezigheid die veel belangrijker is dan het lijkt. Wandel je in de natuur dan kies je ervoor om je lichaam NIET te belasten met STRESS. Automatisch kun je dan ook beter slapen en als je dan weet dat voldoende slaap krijgen een voorwaarde is om je immuunsysteem sterk te houden, dan is het onderhand vast duidelijk dat voldoende beweging krijgen absolute “gezondmaker” is.

Mensen die in de Blue Zone leven eten minder doordat ze weten dat zwaarlijvigheid geen weg is om bovengemiddeld gezond oud te worden.

Mensen die volgens de Blue Zone leven genieten van hun geluk en gezondheid doordat ze erover waken en het koesteren.

Met deze ideeën kwam Jean-Paul CASTELEIJN voor het eerst bij ons in 2020. Hij had het reeds helemaal uitgedokterd, had gesproken met de bekende professor dr. Erik SCHERDER en vertelde ons over zijn plannen.

Een ongelooflijke stilte viel over ons allen.
De impact was groot
En is het nog steeds.

2. De gemeente :

Een overkoepelend plan kan gelegd worden over de gemaakte en nog te maken beslissingen binnen iedere gemeente, waardoor alles voortaan getoetst wordt aan de gedachten van een "Blue Zone".

3. Burgerinitiatieven :

Die zouden ongetwijfeld kunnen ontstaan door de "Blue Zone". Daarbij kun je denken aan bewustwording kweken in je eigen wijk over de soort planten die in je tuin staan en wat de functie ervan is. Of schoolkinderen kunnen begeleid worden teneinde een brede bewustwording voor de natuur te creëren.

Laat de blauwe waas van de BLUE ZONE maar schijnen over de “VERBORGEN VALLEI”  (Zeeuws-Vlaanderen).

Omtrent de "Blue zone" werd Jean-Paul reeds op 8 meu geinterviewd door Go-rtv

Wil je het artikel lezen : 

https://www.go-rtv.nl/laten-we-van-terneuzen-een-blue-zone-maken

Wil je het interview beluisteren :

https://soundcloud.com/user-676712115/jp-casteleijn-blue-zone-sc

Op zaterdag 22 mei 2021 zal Omroep Zeeland aandacht besteden aan de Blue Zone van Jean-Paul Casteleijn.

Reactie toevoegen

U bent hier