h

Goed nieuws voor bijstandsgerechtigden

8 maart 2021

Goed nieuws voor bijstandsgerechtigden

In januari stelden we Schriftelijke Vragen aan het College i.v.m. giften voor bijstandsgerechtigden. (1)

In de media konden we lezen dat de gemeente Wijdermeren maar liefst 7000 euro teruggevorderd had van een uitkeringsgerechtigde omdat haar moeder wekelijks d'r boodschappen betaalde.

Als je er de Participatiewet op naslaat, dan kun je zien dat een gemeente verplicht is om giften in mindering te brengen van de bijstand.

De antwoorden die we hier in Terneuzen binnenkregen stelden ons gerust en we kunnen dus vertellen dat :

“Periodieke giften van instellingen en personen mogen in principe voor maximaal 15 % van die norm buiten beschouwing gelaten worden.”

Een voorbeeld : Heb je een bijstandsuitkering van 600 euro per maand dan mag je per maand als gift krijgen : 15 % van 600 = 90 euro

Wel is het uiteraard zo dat bijstandsgerechtigden verplicht zijn alle giften die ze krijgen tijdig te melden.
  1. https://terneuzen.raadsinformatie.nl/document/9835255/1/2021-01-13%20Casteleijn%20-%20bijstandsgerechtigden%20-%20antwoord%202021-03-02

Op onderstaande site van het Rijk kunt u veel informatie vinden over allerlei uitkeringen

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/12/18/uitkering...

  • De IOAW en de IOAZ
  • De WW, ZIA, WAO en ZW
  • De Wanjong
  • De Toeslagenwet
  • De AOW
  • De Anw
  • De Kinderbijslag

Reacties

Ik vind het allemaal maar heel erg vreemd, mijn ex vertikt het om te gaan werken (ja ze verdient zwart geld met thuis dingen doen), meerdere malen door gegeven wordt niets mee gedaan omdat je een ex bent....vreemd verhaal toch. Daarnaast vind ik het wel heel erg dat mensen zo klagen over de bijstand, want men krijgt wel even geld zonder dat je van je stoel hoeft af te komen, ik heb het niet over de mensen die dus afhankelijk zijn van steun, de echte mensen, niet de beroepsleugenaars. Daarnaast krijgen zij van allerlei steun, kunnen procederen tot de ander niet meer kan en blijven lachen want als er iets stuk is dan is de bijzondere bijstand ook wel handig. Hoe erg is dit allemaal, ik werk 36 uur per week, moet rond komen van 50 euro per week, krijg geen bijzondere bijstand, alles wat ik nodig heb, bijvoorbeeld wasmachine gaat stuk, tja dan kan je dus niet aankloppen. Ik vind het echt heel erg dat er zo sterk met 2 maten gemeten wordt.

Reactie toevoegen

U bent hier