h

Wat hebben het minimumloon, het LIV en de PVDA gemeen ?

26 mei 2019

Wat hebben het minimumloon, het LIV en de PVDA gemeen ?

Het was met name Lodewijk Asscher van de PVDA die met het voorstel kwam om subsidie te geven aan werkgevers als ze mensen in dienst namen met een laag salaris.

Het LIV (Lage-InkomensVoordeel), ingevoerd sinds 1 januari 2017 voorziet werkgevers van maximaal 2.000 euro per werknemer per jaar, tenminste, als die een laag inkomen hebben.

En wat blijkt nu, het zijn vooral horecabazen die over 2017 ongeveer 500 miljoen euro aan gemeenschapsgeld ontvingen.

Natuurlijk wordt strijd gevoerd over de effectiviteit van het LIV. Wordt het effect van deze subsidie onderzocht ? En hoeveel andere subsidieregelingen lopen nog waarvan het nut niet werd bewezen of onderzocht ?

Een werknemer die bij een werkgever werkt die LIV krijgt van het Rijk, loopt de kans niet te kunnen promoveren. De werkgever zou dan immers twee klappen krijgen. Ten eerste zou hij een loonsverhoging moeten betalen, en ten tweede zou hij geen LIV meer ontvangen.

Het minimumloon is de laatste jaren sterk achtergebleven bij de andere loonstijgingen. Het FNV pleitte niet voor niets voor 14 euro.

Wat zegt de PVDA : We voeren de 36-uren werkweek in.

Deze slimme list werd bedacht de PVDA. Als je je loon moet delen door een 40-urige werkweek kom je op een lager minimumloon uit dan wanneer je datzelfde bedrag moet delen door 36 uur. Zo krijg je automatisch een hoger minimumloon (op papier).

Ik citeer uit DE GROENE AMSTERDAMMER Jaargang 143/nr17. Artikel : "In Den Haag. LIV loont niet" van Aukje van ROESSEL ; "De PVDA heeft een list bedacht om een hoger minimumloon te bereiken. Waarom is die niet eerder bedacht ? Nu geldt het minimumloon per maand, week of dag, niet per uur. Dat geeft werkgevers de kans een loon te berekenen over een werkweek van 40, 39 of 36 uur. Natuurlijk is een 40-urige werkweek dan het voordeligst. Dan komt het op 9,32 euro per uur. Maak er een 36-urige werkweek van, zoals de PVDA wettelijk wil vastleggen, en het minimumloon stijgt al naar 10,36 euro."

Ach, Nederland heeft gestemd, ze dachten vast dat ze een hoger loon zouden ontvangen. Zonde.

Reacties

Net gelezen. Niet helemaal een goed bekeken punt. Aan het einde van het verhaal gaat het over dat de PvdA een 36-urige werkweek. Dan zouden de lonen naar beneden gaan. Is dus niet over nagedacht.

Als iemand een contract heeft voor 36 uur, en werkt er 40, zoals bij de meeste bedrijven gewoon het geval is, heb je dus 4 uur per week ATV opbouw. Die ATV (vrije uren) kan je opnemen. Om die vrije uren op te vangen, kan je dus nieuwe werknemers aannemen. Is dus goed voor de werkgelegenheid.

Ook kan je kiezen om die extra 4 uur uit te laten betalen. Dat zijn dan in principe overuren.

Tevens bij een 36-urige werkweek blijf je uurloon gewoon hetzelfde. Daar veranderd helemaal niks aan.

Reactie toevoegen

U bent hier