h

94% belasting op waterfactuur

11 juli 2018

94% belasting op waterfactuur

Toen Yazz in 1988 het liedje "THE ONLY WAY IS UP" zong, had ik er al niet het beste gevoel bij. De loze beloftes klonken te zoet. Ze kunnen zoveel zeggen en zingen.

Echter, het werd bewaarheid.

Thans, 30 jaar later merk ik dat veel bedrijven het ontzettend eens zijn met de blonde zangeres uit de jaren 80. Ons broodnodige drinkwater is gestegen in prijs. Maar liefst 6% ; ( In 2017 : 1,24€ en in 2018 : 1,31€ )

Geen nood, denken we dan.... we zijn ontzettend gemotiveerd en zullen minder energie verbruiken, vergroenen en zuinig met water omgaan. Op die manier hopen we een lage prijs te moeten betalen.
Massaal trekken we in de winter een tweede trui aan, zodat de verwarming een paar graden lager kan. Is goed voor het milieu, en is goed voor de portemonee.
Ons gazon besproeien tijdens de hete zomerdagen gebeurt niet meer automatisch. Immers, we moeten zuinig zijn op ons water. Da's goed voor het milieu en goed voor onze portemonee.

Alléén, hoe komt het dan dat ik dat niet merk?

Het ziet ernaar uit dat het helemaal niet de bedoeling is dat we onze geleverde inspanningen vertaald zien in een lagere factuur.

Daar hebben de bedrijven zo'n bloedhekel aan.

Kijkend naar MIJN EVIDES factuur met een periodeafrekening zie ik een laag waterverbruik van 10 m3 maar betaal maar liefst 116,76€.
In die prijs zit het minuscule bedrag voor het verbruikte water ; 8,15€.
Dat wil zeggen dat 108,61 euro opgaat aan de Belasting op Drinkwater (BOL), een bedrag voor het Rijk (3,38 euro).
Dan Vastrecht drinkwater, een bedrag voor de watermaatschappij die de meter in huis plaatst en die alle administratieve werken verricht (79,60 euro).
Precarioheffing, een bedrag dat de gemeente krijgt omdat de waterleidingsmaatschappij in de gemeentegrond leiding heeft liggen om water in je huis te brengen (19,02 euro).

Overal zit natuurlijk ook BTW op, een bedrag voor het Rijk.

Of ik dus kort of lang onder de douche sta, de tuin met zijn heerlijke plantjes dagelijks of om de dag water geef, het zal weinig uitmaken.
De teerling is al geworpen.
Als je constateert dat van het te betalen bedrag maar 6% effectief WATERGEBRUIK is, en de overige 94 % zijn kosten ( of het nu af te dragen is aan de gemeente, aan het Rijk of aan Evides ), dan snap je allicht heel goed dat de motivering om water te besparen niet makkelijk te vinden is.

Het zou absoluut een vorm van vrijheid geven als je je factuur zelf kon bepalen.
Het blijft bij een marginale beïnvloeding van de 6%.
De rest van het bedrag wordt bepaald door ANDEREN.

Reactie toevoegen

U bent hier