h

Nieuwe kerncentrales in Zeeland: 'Het zou slecht zijn als wij niet mogen meepraten'

15 februari 2023

Nieuwe kerncentrales in Zeeland: 'Het zou slecht zijn als wij niet mogen meepraten'

Heb jij ze ook gezien? De posters met 'Borssele 2 en 3, doch 't nie'? Dat zijn posters van Stroom naar de Toekomst, een burgerinitiatief dat zich inzet tegen de komst van nieuwe kerncentrales in onze provincie. De posters zijn een uitnodiging voor vier debatten die georganiseerd worden. Verschillende Zeeuwse politici gaan daar in gesprek over de voors en tegens van de komst van nieuwe kerncentrales. Vanavond debatteerden de politici in CineCity in Terneuzen.

Foto: Omroep Zeeland / omroepzeeland.nl

Voorin de bioscoopzaal zaten vertegenwoordigers van de PvdA/GroenLinks, SP, D66, CU, VVD en de PvdD. Zij moesten reageren op de volgende stellingen: 'Het huidige systeem zorgt ervoor dat kernenergie soms voorrang krijgt op het net, terwijl de duurzame bronnen worden afgeschakeld. Dit moet veranderen'. En op stelling twee: 'De subsidie aan kerncentrales kan effectiever voor energie- en klimaatdoelen worden ingezet.'
 
'Iedereen mag vertellen wat 'ie wil vertellen'

In de zaal zaten zo'n vijftig belangstellenden, waar bij sommigen de emoties hoog opliepen wanneer er over de stellingen gepraat werd. Toch kijkt organisator Frida Kas positief terug naar de eerste debatronde: "Iedereen mag vertellen wat 'ie wil vertellen. Vanuit de politiek zitten hier voor- en tegenstanders van nieuwe kerncentrales. Ons doel is vooral om mensen te informeren. En natuurlijk komt er veel informatie uit onze hoek, we hebben veel inleiders die hier hun kant belichten dat kernenergie wat hen betreft geen plek heeft in de energietransitie."

 
Ondanks dat Kas en het burgerinitiatief een duidelijk standpunt innemen, tegen de komst van nieuwe kerncentrales, vindt ze het vooral belangrijk dát er over het onderwerp gepraat wordt. "De debatavonden zijn een mooi begin om aandacht te vragen voor kernenergie. We willen mensen erop wijzen dat er hele belangrijke dingen in onze omgeving kunnen gaan gebeuren die nog tienduizenden jaren gevolgen hebben."
 

'Wij maken ons ernstige zorgen over de komst van nieuwe kerncentrales'

Mieke Jansen van burgerinitiatief Borsele tot de Kern was ook bij de debatavond aanwezig. "Er is een voornemen van de regering om in Borsele twee kerncentrales te bouwen. Wij als inwoners van de gemeente Borsele, maar ook de rest van Zeeland, maken ons ernstige zorgen over de komst van deze centrales." En dat heeft Jansen met de actiegroep al eerder laten zien. In januari liepen demonstranten van het comité 'Borsele tot de Kern' met een zogenoemd lawaaiprotest door Middelburg. "Het is hartstikke goed dat er over gepraat wordt, want als er zomaar iets beslist wordt, zonder dat wij erover meepraten, dat zou heel erg slecht zijn."
Ook morgen, donderdag en vrijdag worden er nog debatavonden georganiseerd in Vlissingen, Goes en Heinkenszand.
 

Waarom is de gemeente Borsele aangewezen als voorkeurs locatie voor twee nieuwe kerncentrales?

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat in december aangegeven waarom Borsele de voorkeur heeft voor twee nieuwe kerncentrales. In het Sloegebied is voldoende ruimte voor de komst van nieuwe reactoren en er is veel relevante kennis en nucleaire infrastructuur, is de redenering. Zo kan kernafval van de nieuwe kerncentrales direct worden opgeslagen bij de COVRA, die vlakbij is.

U bent hier