h

KATSJING!! 650 miljoen belastingschuld en toch dividend uitkeren, investeert dertig miljoen euro van niet betaalde belastingen?: zo werkt kunstmestfabriek Yara

4 juli 2024

KATSJING!! 650 miljoen belastingschuld en toch dividend uitkeren, investeert dertig miljoen euro van niet betaalde belastingen?: zo werkt kunstmestfabriek Yara

Foto: Anne Cappendijk
Kunstmestproducent Yara in Sluiskil investeert dertig miljoen euro om straks fors minder ammoniak en nitraatstof uit te stoten. De nieuwe installatie, die daarvoor moet gaan zorgen, is in 2026 klaar. Maar wordt deze nu gefinancierd door belastinggeld dat niet wordt voldaan?

Yara heeft door gerommel met winstcijfers een belastingschuld opgebouwd die tot liefst 650 miljoen euro kan oplopen. Het bedrijf heeft daarvoor geen geld gereserveerd. Yara gaf de laatste jaren bijna de gehele nettowinst aan de aandeelhouders. Tegelijkertijd kreeg het miljarden aan belastingkortingen en tientallen miljoenen aan subsidies.

Follow The Money heeft het uitgezocht. Hoe zit dat met de onbetaalde belastingen?

KATSJING!

Het is voor de SP zo duidelijk dat we het geld moeten halen, daar waar het zit. Helaas, het nieuwe kabinet met de PVV voorop geeft cadeautjes aan de superrijken, waaronder de aandeelhouders. 

En bedrijven, zoals Yara... kunnen straffeloos enorme bedragen aan hun aandeelhouders uitkeren. 

  • De kunstmestfabriek van Yara in het Zeeuwse Sluiskil is met de Nederlandse fiscus in een dispuut verwikkeld. De Belastingdienst legde het bedrijf een extra heffing van 700 miljoen dollar (bij de huidige koers zo’n 650 miljoen euro) op. 
  • Yara is voor 36 procent eigendom van de Noorse staat. Bij de fabriek in Zeeland werken zo’n 720 mensen. Het bedrijf verbruikt 5 procent van de totale Nederlandse aardgasconsumptie, en is daarmee de grootste verbruiker van het land.
  • Yara stelt dat de claim van de Belastingdienst niet klopt, en dat het in de jaren 2010-2015 ‘per ongeluk’ 950 miljoen euro winst verkeerd in de boeken heeft gezet. Dat is een wonderlijke claim, volgens het gerechtshof Den Bosch.
  • Yara heeft geen voorziening getroffen voor de claim van de fiscus. Sinds 2016 heeft het bedrijf een bedrag ter waarde van bijna zijn volledige nettowinst aan de aandeelhouders besteed.
  • Het gerommel met de winst staat in schril contrast met hoe het bedrijf zichzelf recent in de Tweede Kamer presenteerde, tijdens een rondetafelgesprek over fossiele subsidies – namelijk als keurige belastingbetaler.
  • Daarnaast is Yara grootverbruiker van belastingkortingen (‘fossiele subsidies’) en subsidies om de CO2-uitstoot terug te brengen.
  • Onderzoeksbureau SOMO stelt: ‘Voor hun variabele kosten, zoals energie en de afvang van CO2, krijgen ze subsidies en enorme belastingkortingen. Zodoende kunnen bedrijven als Yara straffeloos enorme bedragen aan hun aandeelhouders uitkeren.’

Lees het volledige artikel op FTM via onderstaande link. 

U bent hier